Een medewerkster van kinderdagverblijf Oosterpark in Groningen heeft tot twee keer toe een peuter aan de haren getrokken. De ouders hebben aangifte gedaan van mishandeling, maar het Openbaar Ministerie ziet geen bewijs om ook daadwerkelijk tot vervolging over te gaan. Dat meldt RTV Noord.
De kinderopvang belt Sarah als ze aan het werk is. Ze krijgt te horen dat een leidster van de babygroep haar zoontje elf dagen daarvoor heeft mishandeld. Het jongetje van 1 jaar oud is aan zijn haren getrokken.
Haren trekken
Later hoort ze dat haar zoontje aan zijn haren omhoog is getrokken en dat de leidster hem verplaatst heeft door aan zijn haren te trekken. Een andere medewerkster heeft alles zien gebeuren. Toen de leidster het jongetje losliet, zaten er haren van hem aan haar handen.
SKSG
De kinderopvang aan de Klaprooslaan is onderdeel van SKSG. De kinderopvangorganisatie bevestigt het voorval aan RTV Noord. Een SKSG-woordvoerder meldt in een schriftelijke reactie dat er na het voorval meteen een melding is gedaan vanuit de locatie naar de leidinggevende. Daarop is meteen de vertrouwensinspecteur van het ministerie van Onderwijs ingeschakeld.
De leidster is niet meer werkzaam bij SKSG, maar Sarah is nog wel boos. Want waarom hoort ze pas elf dagen later wat er gaande is? Het management van de opvang geeft tijdens een gesprek met de ouders aan dat eerst de vertrouwenspersoon van de Onderwijsinspectie werd geïnformeerd. SKSG wilde alle stappen van het protocol op de juiste manier doorlopen, maar de vertrouwenspersoon was een paar dagen onbereikbaar. Volgens een woordvoerder van de Onderwijsinspectie blijft een melding nooit zolang liggen. “Het weekend daargelaten is er doordeweeks de hele dag iemand bereikbaar.”
Tijdens het gesprek tussen SKSG en de ouders wordt duidelijk dat er nog een incident met dezelfde medewerkers is gemeld. Het jongetje zou door haar ook al eens aan haar arm zijn getrokken. SKSG zegt dat erg een andere incidenten bekend zijn met de medewerkster.
Geen aangifte bij de politie
De opvang doet, naar advies van de vertrouwensinspecteur, geen aangifte bij de politie. De moeder heeft dat inmiddels wel gedaan, op aanraden van diezelfde vertrouwensinspecteur. Het Openbaar Ministerie (OM) concludeert op basis van het politieonderzoek dat er geen bewijs is om een strafzaak te starten. Het staat vast dat de leidster het kindje bij de haren heeft gepakt, maar het OM kan de bewijzen niet hard maken dat het jongetje ook daadwerkelijk aan zijn haren is meegesleurd.
Schadevergoeding
Sarah laat het hier niet bij zitten en probeert via een artikel 12-procedure alsnog een strafzaak af te dwingen. Daarnaast wil ze dat de kinderopvang een schadevergoeding betaald. Sarah vermoedt dat de leidster die haar zoontje mishandelde gewoon verder solliciteert bij andere kinderopvangcentra. Daarom komt ze met haar verhaal naar buiten, want ‘dit mag niet bij andere kinderen gebeuren.’
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk