Medewerkers kinderopvang vinden meer loon belangrijker dan werkdrukMedewerkers kinderopvang vinden meer loon belangrijker dan verlagen werkdruk

Jarenlang stond het terugdringen van de werkdruk bovenaan het wensenlijstje van kinderopvangmedewerkers. Dit jaar is dat meer loon. Medewerkers in de kinderopvang konden via een enquête aangeven wat zij het belangrijkste vinden voor hun nieuwe cao. De cao-onderhandelingen starten 30 september. Dat meldt FNV Zorg & Welzijn. 

Deddy Dorenbos, bestuurder FNV Kinderopvang: "Deze ommekeer verbaast me niet, jarenlang is geprobeerd om de werkdruk omlaag te krijgen, maar door de grote personeelstekorten is dat dweilen met de kraan open. Het betekent overigens niet dat de vakbond het aanpakken van de werkdruk nu loslaat. We zien het meer als een duidelijk signaal."

Eerder stoppen met werken 

Naast meer loon, minder administratie en een kortere fulltime werkweek willen kinderopvangmedewerkers ook goede afspraken over eerder kunnen stoppen met werken. Opvallend is dat ook de jongere medewerkers, tussen de 25 en 45 jaar dit belangrijk vinden. Dorenbos: "We zien ook veel steun voor bijvoorbeeld meer verlofmogelijkheden voor oudere collega’s om eerder, geheel of gedeeltelijk te kunnen stoppen met werken. De jongere generatie is zich steeds meer bewust van het belang om vitaal te blijven en ziet ook dat het met de huidige werkdruk niet vol te houden is tot de pensioendatum."

Extra geld beschikbaar voor de kinderopvang 

"Werkgevers moeten echt gaan investeren in hun medewerkers, anders zit de sector in 2027 met een personeelstekort van 24.400 mensen," aldus Dorenbos. Er komt dit jaar uit Den Haag 425 miljoen euro extra beschikbaar voor de kinderopvang. Dorenbos: "Dat geld lijkt nu vooral naar de ouders te gaan. We roepen werkgevers op om ook te investeren in het behoud van medewerkers voor de langere termijn en het aantrekken van meer medewerkers. De cao-afspraken van 2024 over gezond roosteren en verlof moeten ook leiden tot duidelijke werkdrukverlichting in de cao van 2025. Want de werkdruk staat dan wel niet meer bovenaan het wensenlijstje, het is wel een reden om de kinderopvang de rug toe te keren."

Zzp'er 

De FNV ziet de aangekondigde handhaving van de wet DBA, die controleert op schijnzelfstandigheid, als een kans voor werkgevers om zzp’ers weer terug in loondienst te krijgen. Dorenbos: "Als je als werkgever inspeelt op de redenen waarom kinderopvangmedewerkers als zzp’er aan de slag zijn gegaan kun je hen behouden voor de sector." Uit eerder FNV-onderzoek bleek dat vier op de vijf kinderopvangmedewerkers, die nu als zzp’er of flexwerker werken, wel (weer) in loondienst willen.

De enquête voor de nieuwe cao is door 3009 kinderopvangmedewerkers ingevuld, waarvan ongeveer de helft lid is van de FNV.

In de kinderopvang werken zo’n 122.000 mensen die onder de cao Kinderopvang vallen. De huidige cao loopt af op 31 december 2024.

Door: Nationale Onderwijsgids