Kinderopvang stuurt peuter weg, maar ontkent discriminatie

Kinderopvang Atalenta uit Waalre vindt het oordeel van het College voor de Rechten van de Mens over het wegsturen van een peuter onterecht. Volgens de kinderopvang hebben ze niet gediscrimineerd. Het jongetje moest naar huis vanwege een mogelijk aneurysma. De opvang wilde niet wachten op het eindoordeel van het nog lopende onderzoek. Dat meldt de Gelderlander. 

Veel scholen en kinderdagverblijven uit de omgeving Waalre zijn aangesloten bij Atalenta. Tijdens de zomervakantie vertelde een moeder uit Eindhoven het verhaal dat haar zoontje was weggestuurd bij de kinderopvang. Zij vertelde een leidster van Columbus, een kinderdagverblijf aangesloten bij Atalenta, dat haar zoontje een onderzoek had gehad naar een mogelijk aneurysma in zijn hoofd. Een aneurysma is eigenlijk een zwak bloedvat dat dodelijk kan zijn.

Contract verbroken 

De opvang verbrak niet lang na het gesprek het contract. In een gesprek met de directeur van Columbus liet de moeder weten dat de uitslag nog niet eens binnen was en dat ze tot die tijd haar zoontje thuis zou laten. De directeur liet weten dat het jongetje niet meer terug hoefde te komen.

Verboden onderscheid op basis van een ziekte of handicap

De moeder ging meteen naar het College voor de Rechten van de Mens. De bestuurssecretaris van Atalenta en de directeur van Columbus waren ook bij de zitting aanwezig. Volgens het College konden beiden niet goed uitleggen waarom het jongentje niet na een goede uitslag terug kon komen. Atalenta maakt zich daarom schuldig aan verboden onderscheid op basis van een ziekte of handicap.

'Niet op de hoogte' 

Voorzitters Corné Verhees en Femke Verhaaren van de Raad van bestuur schrijven nu in een brief aan het College dat Columbus juist niet op de hoogte was dat het jongetje tijdelijk niet naar de opvang kwam. Verhees geeft echter wel aan dat hij het oordeel van het College respecteert en dat Atalenta kritisch naar zichzelf moet kijken. “Dit past niet bij wie wij willen zijn als kinderopvangorganisatie. We willen dan ook graag in gesprek met de moeder.”

Atalenta heeft al contact gehad met de moeder nadat het ED vragen stelde over de brief. Volgens Verhaaren was Atalenta dit altijd al van plan, maar pas na de uitspraak.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk