Normal_huiswerk__begeleiding__uitleg__studenten__vo__mbo__hbo__docent

Met de bekendmaking van het rapport van de Onderwijsinspectie is er deze week veel te doen om het burgerschapsonderwijs in het primair en voortgezet onderwijs. Maar ook in het middelbaar beroepsonderwijs zijn burgerschapsvaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding. De MBO Raad wil samen met het ministerie van Onderwijs een kader uitzetten voor burgerschapsonderwijs in het mbo. Deze burgerschapsagenda moet scholen een leidraad bieden in hoe zij invulling kunnen geven aan burgerschapsonderwijs voor verschillende studentgroepen. Dit meldt de MBO Raad.

"Mbo-scholen leren jongeren niet alleen een vak maar begeleiden hen op school en in de stages ook in hun ontwikkeling naar volwassenheid (burgerschap)", zegt voorzitter Ton Heerts van de MBO Raad. Het gaat bijvoorbeeld om kritisch denken en sociale vaardigheden. Invulling geven aan dit burgerschapsonderwijs vinden scholen nog best lastig, blijkt uit onderzoek.

De studentenpopulatie op mbo-scholen is zeer divers. Leeftijd, leerniveau en achtergrond leiden tot grote verschillen om maar niet te spreken over de grote diversiteit aan sectoren en opleidingen. Anders dan de beroepseisen, die zijn uitgewerkt in verschillende kwalificatiedossiers, zijn de eisen voor burgerschapsvaardigheden echter voor alle opleidingen hetzelfde. Scholen vinden het daardoor vaak moeilijk om een "passende vertaalslag" te maken naar de verschillende studentgroepen, aldus Heerts.

Samen met de minister wil de raad scholen daarom gaan ondersteunen in het maken van die vertaalslag. De Raad gaat ervan uit dat de agenda de komende maanden ingevuld gaat worden. De handreiking Kritische denkvaardigheden, die in oktober 2016 werd uitgebracht, dient hiervoor als basis.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids