Gedeputeerde Peter Kerris: “4 op de 5 bedrijven kan geen technici meer vinden. Vakmensen die dringend nodig zijn voor de industrie, de bouw van woningen, de aanleg van zonnepanelen. Met het Techniekpact moeten meer jongeren kiezen voor techniek.”
Met bedrijfsbezoeken wil het Techniekpact meer jongeren interesseren voor een technische opleiding. 16 teams uit het basis- en voortgezet onderwijs doen mee aan de finale van de First Lego League in Culemborg. Voor vmbo- en mbo-studenten wordt de Techniekwedstrijd Rivierengebied georganiseerd. Op de jaarlijkse Girlsday maken meisjes kennis met ICT en techniek.
Als meer jongeren kiezen voor techniek, moeten ze ook goed worden opgeleid. Techniekopleidingen sluiten niet goed meer aan bij de vraag uit het bedrijfsleven. Op het Startplein Techniek brengt het Techniekpact scholen en bedrijven bij elkaar. Dit om de techniekopleidingen te verbeteren en het gat op de arbeidsmarkt voor technici dichten.
Zonder goede leraren is er geen goed onderwijs. Het aantal techniekleraren loopt snel terug. Het Techniekpact wil het lerarentekort terugdringen met hybride docenten, die deels in het bedrijfsleven en deels in het onderwijs werken. Rivierland wil vakmensen in techniek duurzaam inzetbaar houden voor de regio. Voor werkenden zet het Techniekpact een educatiecentrum voor Leven Lang Leren op. Daar kunnen zij zich blijven ontwikkelen.
Het landelijke Techniekpact is in 2013 gesloten om het tekort aan technisch personeel terug te dringen. De uitvoering ligt in de regio. In Gelderland zijn 6 regionale Techniekpacten met als doel:
- meer instroom in technische opleidingen
- betere scholing van werkenden en meer kennisdeling tussen onderwijs
- overheden en ondernemers.
Door: Nationale Onderwijsgids
Door: Nationale Onderwijsgids