Normal_14024094280011_1

(Novum) - De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met de Wet werk en zekerheid van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA). Behalve de coalitiepartijen VVD en PvdA stemden CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP voor.

De wet, een van de grote hervormingen van het kabinet, regelt onder meer stroomlijning van het ontslagrecht en versobering van de WW. Ook moet de positie van flexwerkers worden verbeterd.

De maximale periode om een WW-uitkering te krijgen wordt de komende jaren geleidelijk verkort van 38 naar 24 maanden. Wie langer dan een halfjaar in de WW zit, moet elke baan aanvaarden.

Ontslag om bedrijfseconomische redenen verloopt voortaan altijd via het UWV. Elke werknemer die minstens twee jaar in dienst is, krijgt recht op een ontslagvergoeding. De hoogte daarvan is maximaal 75 duizend euro. Ontslagprocedures moeten korter en eenvoudiger worden. Het wordt niet gemakkelijker om mensen te ontslaan, benadrukt Asscher.

Werknemers met een tijdelijk contract moeten voortaan na twee jaar een vast dienstverband krijgen, in plaats van de huidige drie jaar. Het gebruik van nulurencontracten wordt beperkt, en de ontslagbescherming van payrollwerknemers verbeterd.

Asscher blij verheugd met de brede steun voor zijn wet. "We mogen geen tweedeling accepteren, daarom krijgen mensen met tijdelijke contracten meer recht op fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en worden de ontslagvergoedingen eerlijker verdeeld."