Jongeren zijn weer vaker aan het werk. In de eerste drie maanden van dit jaar groeide het aantal mensen tussen de 15 en 25 jaar met een baan gemiddeld met tienduizend per maand. Bovendien zijn meer jongeren per week twaalf uur of langer aan het werk. Het werkloosheidspercentage onder jongeren daalde in de afgelopen drie maanden van 11,8 naar 10,8 procent. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Sinds medio vorig jaar trekt het aantal werkenden tussen de 15 en 25 jaar aan. In vergelijking met een jaar eerder steeg het aantal werkende jongeren met 63.000, naar 1,25 miljoen. Aanvankelijk vonden jongeren vooral banen van minder dan twaalf uur per week, maar de laatste maanden maakt deze groep steeds vaker langere werkweken. Sinds december is het aantal jongeren dat minstens twaalf uur per week werkt met gemiddeld vierduizend per maand toegenomen. Bijna twee op de drie werkende jongeren heeft een flexibel dienstverband. Dat is veel vaker dan 25-plussers. Bijna drie op de tien jongeren hebben vast werk en een vast aantal uren, tegen bijna zeven op de tien 25- tot 75-jarigen die werken.
Het aantal WW-uitkeringen nam in maart 2015 af tot 443.000, een daling van twaalfduizend ten opzichte van februari. Vooral onder jongeren tot 25 jaar daalde het aantal uitkeringen. Maar ook bij 50-plussers was een daling zichtbaar. Voor die groep was dat de eerste afname in een half jaar. De daling van het aantal WW-uitkeringen komt voor een belangrijk deel door uitzendbedrijven en seizoensgevoelige sectoren als de bouwnijverheid en de landbouw.
© Nationale Onderwijsgids