Gehandicapten die sinds dit jaar in aanmerking komen voor een 'garantiebaan' dreigen die kans nu niet te krijgen. De gemeenten hebben namelijk nog nauwelijks gehandicapte kandidaten aangeleverd voor het zogenoemde doelgroepregister, waar het bedrijfsleven uit kan rekruteren. Dat meldt NRC Q.
Sinds 1 januari 2015 is de nieuwe Participatiewet in werking getreden. Er is afgesproken dat de overheid 125.000 mensen met een arbeidsbeperking aan een baan gaat helpen. Werkgevers staan garant voor 100.000 van die banen, de zogenoemde 'garantiebanen'. Als dat niet lukt, komt er een boetesysteem. Vorige maand waren er nog maar 129 nieuwe kandidaten aangemeld en volgens betrokken zouden het nu slechts een paar honderd meer zijn. De bedoeling van het ministerie van Sociale Zaken is geweest dat het er dit jaar 10.000 zouden zijn.
Volgens betrokkenen krijgen kandidaten te maken met strenge UWV-regels, waar lastig aan te voldoen is. Het UWV, waar de gemeenten personen moeten aanmelden voor het register, beoordeelt of een persoon in het register past of toch zelf het minimumloon kan verdienen. De uitkeringsinstantie hanteert een lijst met functies, bijvoorbeeld 'productiemedewerker inpak', en als een gehandicapte een dergelijke functie kan invullen – eventueel met begeleiding – dan komt hij of zij niet in aanmerking voor het register. Het UWV kijkt vooral naar handicaps die medisch vast te stellen zijn. Ook hebben gemeenten moeite met de kosten voor de screening (810 euro per kandidaat) en melden daarom nauwelijks mensen aan bij het UWV.
Als het aantal nieuwe aanmeldingen zo laag blijft, lijkt de een belangrijk onderdeel van de Participatiewet van staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken te mislukken. “Als er hobbels zijn die weggenomen moeten worden, dan doen we dat”, aldus Klijnsma. Ze overweegt om zo'n 6.500 leerlingen die van het voortgezet speciaal onderwijs en praktijkscholen komen zonder UWV-screening toe te laten tot het doelgroepregister.
© Nationale Onderwijsgids