Normal_handicap__bord__rolstoel

Ondanks dat overheidsorganisaties meer kunnen doen om werk te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking, doet de overheidssector in de regio Rivierland het ‘best goed’, vindt Elfriede Boer van Werkzaak, de regionale organisatie voor werk en inkomen. Er zijn bijvoorbeeld in groenvoorziening veertig nieuwe banen geschept. Hiermee reageert Werkzaak op het bericht van het UWV dat er in Rivierenland minder banen bij de overheid zijn gecreëerd voor mensen met een arbeidsbeperking. Dat meldt de Gelderlander.

Uit de cijfers van het UWV blijkt dat er in 2012 36 banen waren, vorig jaar waren dat er 34. Volgens Elfriede Boer van Werkzaak, de regionale organisatie voor werk en inkomen, ligt de daling deels aan het feit dat het publieke werk dat mensen met een beperking doen vaak nog niet wordt meegeteld. “Inmiddels zijn alle groenmedewerkers bij Avri in dienst gekomen. Dat zijn veertig mensen die voorheen vanuit de sociale werkvoorziening gedetacheerd weren. Ik weet niet of het meetelt als overheidsbaan, Avri is meer semi-overheid”, zegt Boer. Volgens Boer kunnen regionale overheidsinstanties in de regio echter wel meer hun best doen om werk voor mensen met een beperking tot de arbeidsmarkt te creëren.

In 2015 telde Nederland 1,7 miljoen mensen tussen de 15 en 75 jaar die aangaven dat ze door een langdurige ziekte, aandoening of beperking belemmerd werden in het krijgen of uitvoeren van werk. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van CBS. Bijna 400.000 van deze arbeidsgehandicapten waren tussen de 25 en 45 jaar oud. In deze leeftijdsgroep had 42 procent betaald werk. Van de 194.000 die tot de arbeidsgehandicapte beroepsbevolking worden gerekend, was 14 procent werkloos. Uit UWV cijfers bleek onlangs echter dat er sinds 1 januari 2014 21.057 banen zijn ingericht voor mensen met een arbeidsbeperking. Volgens staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken is de doelstelling binnen de Banenafspraak hiermee ruimschoots gehaald.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids