Werknemers met een arbeidsbeperking blijven over het algemeen slechts voor een korte tijd werkzaam bij hun werkgever. Dit blijkt uit de Factsheet banenafspraak arbeidsmarktregio van het UWV. Hoewel er meer banen beschikbaar komen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, raakt deze doelgroep hun baan ook weer snel kwijt door tijdelijke contracten of verkeerd ingeschatte problematiek van de werknemer. Dit meldt Binnenlands Bestuur.
Eerder berichtte het UWV over de toename van banen voor arbeidsbeperkten in het derde kwartaal van 2016. Toen kwamen er 2.000 extra banen beschikbaar in het bedrijfsleven. Maar dat cijfer geeft een vertekend beeld van de werkelijkheid. Een aanzienlijk deel van de werkende arbeidsbeperkten verliest hun baan weer.
De werkgever biedt een tijdelijk contract aan, maar deze wordt regelmatig niet verlengd. Werkgevers hebben hierdoor met iedere nieuwe werknemer het voordeel van een onbetaalde proefperiode, de no-riskpolis en loonkostensubsidie. Het is daarom voordeliger om iedere keer weer nieuwe arbeidsbeperkten aan te nemen, in plaats van het verlengen van bestaande krachten. Ook schrikken werknemers regelmatig van de ernst van de problematiek van hun werknemer met een arbeidsbeperking. Hierdoor vallen vooral Wajongers snel weer uit.
In het derde kwartaal van 2016 vonden 6045 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een baan, maar 4089 verloren hun baan in diezelfde periode. Van een duurzame plaatsing is hierdoor geen sprake. Ook wordt op deze manier niet voldaan aan de banenafspraak, die meer beschutte banen voor de doelgroep moet garanderen. Er zou daarom niet alleen gekeken moeten worden naar het aantal nieuwe banen dat er ieder kwartaal bij komt, maar ook naar het aantal arbeidsbeperkten die hun baan weer verliezen.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids