FNV heeft in een brandbrief aan de commissie SZW aangegeven, dat er een structurele oplossing moet komen voor arbeidsbeperkten die moeilijk zelfstandig werk vinden. Het nieuwe beschutte werk komt nauwelijks van de grond en de banenafspraak is ontoereikend om een grote groep mensen met een beperking duurzaam aan het werk te houden. De Tweede Kamer debatteert vandaag over drie jaar Participatiewet. Dit meldt FNV.
FNV-vicevoorzitter Kitty Jong: “Na 3 jaar Participatiewet is het wel duidelijk: zo kán het echt niet verder. De ideeën rondom de Participatiewet en de banenafspraak hebben de tekentafel duidelijk te vroeg verlaten en zijn nog extra bemoeilijkt door de bezuinigingen die daaraan werden gekoppeld. We vinden daarom dat onder meer moet worden gesproken over een eerherstel: een heropening van een vorm van sociale werkvoorziening.”
Zo’n 80 procent van de mensen die bij de start per 1 januari 2015 op de wachtlijst stond voor de sociale werkvoorziening (SW), is nog steeds niet aan het werk. Het beschut werk komt ondanks de wettelijke verplichting voor gemeenten nog steeds niet of nauwelijks van de grond. Er zijn in 3 jaar tijd 735 beschutte banen gerealiseerd van de op termijn beoogde 30.000, waaraan het kabinet ook nog eens 20.000 extra banen wil toevoegen.
De Participatiewet werkt beter voor jonggehandicapten, bleek vorige week uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. Eind 2016 zijn meer jonggehandicapten aan het werk, kiezen zij vaker voor een vervolgopleiding en komen ze minder in contact met justitie.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids