Normal_erasmus_universiteit_rotterdam_bron_eur-nl_naam_michelle_muus

(Novum) - Nederlandse topuniversiteiten ontvangen het meeste geld van het grote bedrijfsleven voor onderzoek vergeleken met de rest van Europa. Wereldwijd staat Nederland op een derde plek, na Zuid-Korea en Singapore. Dat blijkt uit onderzoek van het Britse tijdschrift Times Higher Education.

Het tijdschrift vergeleek de bedragen die honderden onderzoeksinstituten over de hele wereld krijgen van de industrie. Uit deze World Academic Summit Innovation Index blijkt dat Nederlandse wetenschappers per persoon gemiddeld 72.800 dollar weten los te krijgen bij het bedrijfsleven om onderzoek te doen.

Zuid-Korea voert de lijst aan met 97.900 dollar per onderzoeker, gevolgd door Singapore met 84.500 dollar. De eerstvolgende Europese landen is België op de vijfde plek (63.700 dollar), Zweden op de achtste plaats (46.100 dollar) en Denemarken op de negende plek (43.600 dollar).

Angelsaksische universiteiten - die normaliter steevast bovenaan academische ranglijstjes circuleren - lijken minder interessant voor het bedrijfsleven. De Verenigde Staten staan op de veertiende plek (25.800 dollar) en het Verenigd Koninkrijk op de 26e plaats. Het bedrijfsleven investeert 13.300 dollar per Britse onderzoeker. Helemaal onder aan op de dertigste plaats staat Ierland met 8300 dollar.

Ook China, Taiwan en India staan in de top tien. De Times Higher Education vermoedt dat de focus op Aziatische universiteiten is toe te schrijven aan het toenemende enthousiasme voor technologische ontwikkelingen. In Azië besteden universiteiten van oudsher veel aandacht aan deze onderzoeksvelden. Volgens een woordvoerder is deze ontwikkeling een 'wake-upcall' voor het westen. Samenwerking met het bedrijfsleven is een van de belangrijkste functies van een moderne universiteit geworden, aldus het blad.

Het tijdschrift heeft ook tien voor het bedrijfsleven waardevolle uitvindingen op een rij gezet. Voor Nederland strijkt de Universiteit Maastricht met de eer met op maat gemaakte chirurgische implantaten. Deze universiteit was deze week ook wereldnieuws met de eerste 'kweekburger' die in het laboratorium is ontwikkeld. De universiteit kreeg hiervoor geld van onder meer internetbedrijf Google.

Op de lijst staan verder de uitvinding van de mp3-speler door een Duitse universiteit. Ook worden Britse wetenschappers geprezen die het hologram uitvonden. Op het lijstje prijkt ook een Amerikaanse universiteit voor de uitvinding van het plasmascherm, wat heeft geleid tot de flatscreentelevisie.

Het tijdschrift is vooral bekend van de jaarlijkse ranglijst van universiteiten met de beste reputatie. In deze prestigieuze World Reputation Rankings staan dit jaar vijf Nederlandse universiteiten in de top honderd, waarbij de TU Delft met een 51e plek het best scoort. In deze lijst wordt de top vijf wel gedomineerd door Britse en Amerikaanse universiteiten.