Vandaag debatteert de Tweede Kamer over het Techniekpact in het onderwijs. De Kamer wil dat minister Bussemaker van Onderwijs zorgt voor meer opleidingsplekken in het techniekonderwijs. Vorige week werd bekend dat zes hogescholen in Nederland volgend jaar een numerus fixus instellen voor sommige technische opleidingen. De opleidingen hebben onvoldoende capaciteit om het toenemende aantal studenten dat zich aanmeld op te leiden. Dit meldt Nu.nl.
Bussemaker sloot het Techniekpact met het onderwijs om meer jongeren enthousiast te maken voor een opleiding en beroep in de wetenschap en techniek. Op de arbeidsmarkt heerst op dit moment een groot tekort aan technici. Het pact moet ervoor zorgen dat bedrijfsleven en arbeidsmarkt beter op elkaar aansluiten. Dat er nu hogescholen zijn die de toestroom van studenten niet aankunnen, vindt de Tweede Kamer dan ook zorgelijk.
“We hebben de enorme stijging niet zien aankomen”, zegt directeur techniek John van der Willik van Hogeschool Leiden. Net als de hogescholen in Rotterdam, Utrecht en Arnhem/Nijmegen heeft Leiden een beperking ingesteld op verschillende techniekopleidingen. Volgens Van der Willik is gebrek aan capaciteit niet de enige reden voor de numerus fixus. De scholen maken zich ook zorgen of de afgestudeerde technici nog wel aan werk komen. “We hebben de afgelopen jaren de arbeidsmarkt redelijk kunnen bedienen. Nu de aantallen zo toenemen vrees ik dat dat moeilijk wordt."
De Kamer reageert verontwaardigd. D66-Kamerlid Kees Verhoeven vindt het “heel vreemd” dat de arbeidsmarkt klaagt over een tekort aan technici maar dat scholen stellen dat de arbeidsmarktperspectieven juist afnemen. “We hebben het Techniekpact gesloten omdat we een probleem vaststelden. Als dat probleem niet blijkt te bestaan kunnen we het pact wel opheffen”, aldus Verhoeven.
Bussemaker verwacht niet dat de numerus fixus zal leiden tot grootschalige afwijzing van studenten. Zij is dan ook niet van plan met de zes hogescholen te gaan praten. Wel zal Doekle Terpstra, aanjager van het Techniekpact, met de onderwijsinstellingen en werkgevers gaan praten over de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt.
© Nationale Onderwijsgids