Normal_copyright_stockfreeimages__overleg_studie_samenwerken_studenten

Uit het Nibud Studentenonderzoek dat eind juni verschijnt blijkt dat er onder studenten nog veel onduidelijkheden zijn over het nieuwe leenstelsel. Zo zijn er onduidelijkheden over leenmogelijkheden, terugbetalen van de studieschuld, de OV-chipkaart en het switchen van studie. Per 1 september 2015 wordt de basisbeurs afgeschaft. Studenten moeten dan alles lenen en mogen er 35 jaar over doen om die lening terug te betalen. Ook de aanvullende beurs gaat omhoog. Dat meldt Nibud.

De regels en voorwaarden rondom de veranderingen van het leenstelsel roept bij 15 procent van de studenten vragen op, zoals krijg ik nog een studenten-OV-chipkaart? Hoe weet ik of ik in het oude of nieuwe stelsel val? En wat betekent het financieel als ik nu wissel van studie? Het Nibud is van mening dat alle studenten en ouders zo goed mogelijk op de hoogte moeten zijn van alle regels en voorwaarden en heeft daarom het de 'Geldwijzer Studenten' vernieuwd. Hierin gaat Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) in op alle regelingen en voorwaarden.

Volgens Nibud gaan studenten zich door de afschaffing van de basisbeurs genoodzaakt voelen om te lenen. Hierdoor zal de gemiddelde studieschuld hoger worden. Het Nibud adviseert studenten om bewuste en verantwoorde keuzes te maken als het gaat over het lenen. Ook een goede begroting is van groot belang. In de geldwijzer worden dan ook vragen beantwoord als hoeveel kost het studentenleven eigenlijk? Voor ouders met jongere kinderen raadt Nibud aan om te kijken of ze voor de studie van hun kinderen kunnen sparen om lenen te voorkomen. Meer informatie over de Geldwijzer is te vinden op de website van Nibud.

© Nationale Onderwijsgids