Normal_bier

Een aangename verrassing voor studentenverenigingen. Het aantal studenten dat zich dit jaar bij de verenigingen aanmeldde, steeg tegen de verwachting in met 1,2%. Vooraf werd gedacht dat studenten door de invoering van het leenstelsel vaker zouden afzien van een lidmaatschap om studievertraging te voorkomen. Dit meldt de NOS.

De Landelijke Kamer van Verenigingen vertegenwoordigt bijna de helft van alle grote gezelligheidsverenigingen in Nederland. Verwacht werd dat de verenigingen te maken zouden krijgen met een dip in het aantal aanmeldingen, omdat feesten weleens tot studievertraging en studieschuld zou kunnen leiden. “Een aangename verrassing,” aldus voorzitter Floris-Jan ter Bruggen. 
 
De meevaller is volgens Ter Bruggen mogelijk veroorzaakt doordat verenigingen steeds beter inspelen op de behoeftes van de student, door bijvoorbeeld bijlessen en tentamentraining aan te bieden. Daarnaast kan het zijn dat studenten zich vaker tijdens het tweede jaar van hun studie aansluiten bij een vereniging, om zo het eerste jaar de focus te leggen op hun studie. 
 
Volgend jaar is pas zeker hoeveel invloed het leenstelsel heeft gehad op het aantal aanmeldingen. De huidige tweedejaars krijgen nu namelijk nog een basisbeurs, in tegenstelling tot de eerstejaars. 
 
© Nationale Onderwijsgids