Normal_werk_werkzoekende_werkloos_arbeidsmarkt_solliciteren_vacatures

De VVD vindt dat opleidingen met een laag arbeidsperspectief geschrapt moeten worden uit het studieaanbod. Universiteiten en hogescholen zouden eens in de zoveel tijd van alle opleidingen na moeten gaan of deze nog van nut zijn voor de samenleving. Dit zegt VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg op BNR Nieuwsradio. Dit melden BNR en Telegraaf.

“Als de kaartenbakken bij het UWV vol zitten met mensen die een bepaalde studie hebben gedaan, moet je gaan nadenken of die studie nog wel relevant is”, zegt Duisenberg. Bovendien moeten studenten betere informatie krijgen over het perspectief op werk bij specifieke opleidingen. Volgens het Kamerlid wordt de kans op een baan nu soms nog te “rooskleurig” voorgesteld om studenten te lokken. Zo komt het voor dat studies waarmee studenten weinig kans op een baan hebben toch heel populair zijn.

Duisenberg hoopt in de PvdA een medestander te vinden voor de plannen maar dit lijkt niet waarschijnlijk. De uitspraken van Duisenberg zijn de PvdA juist in het verkeerde keelgat geschoten, blijkt uit de reactie van Kamerlid Mohammed Mohandis. Zijn partij wil juist dat de kleinere studies, zoals de talen, Geschiedenis en Filosofie, behouden blijven. Het voorstel van Duisenberg is “ te kort door de bocht”, aldus Mohandis in een reactie. Hij wijst erop dat juist dit  soort “doorgeslagen rendementsdenken” de aanleiding was voor de studentenprotesten van vorig jaar waarbij Amsterdamse studenten wekenlang het Maagdenhuis bezetten.

Overigens wil Duisenberg studies met weinig baankansen niet direct schrappen. Eerst moeten deze opleidingen de opdracht krijgen te verbeteren, zegt hij. Morgen zal de Tweede Kamer debatteren over het onderwerp.

© Nationale Onderwijsgids