Logo_nationale_denktank_logo

Rechtenstudent Sem Nouws van de Erasmus School of Law doet dit jaar mee met de Nationale DenkTank, die onlangs is gestart. Twintig getalenteerde jonge academici doen de komende vier maanden onderzoek, maken scherpe analyses, ontwikkelen een visie en dragen concrete oplossingen aan voor een urgent maatschappelijk vraagstuk. Dit jaar staat de vraag centraal: ‘Hoe realiseren we een digitale samenleving die gezond, weerbaar, eerlijk en inclusief is?’ De Erasmus Universiteit is partner van de Nationale DenkTank. Dit meldt Erasmus University Rotterdam.

Onze samenleving digitaliseert in hoog tempo en de effecten hiervan gaan veel verder dan de techniek zelf; het is inmiddels een complex vraagstuk met brede maatschappelijke impact. Aan de ene kant kunnen we efficiënt zakendoen, eerder ziektes opsporen, slimmer energie gebruiken en sneller kennis delen. We gebruiken digitale apps voor zo ongeveer alles. De digitale transitie daagt onze samenleving tegelijkertijd op allerlei manieren uit.
 
Het lukt niet iedereen om mee te doen, niet iedereen beschikt over de juiste digitale (gezondheids)vaardigheden. En hoe gaan we om met altijd ‘aan’ staan en met de sociale druk op ‘mooi en succesvol zijn’? Welke mogelijke gevolgen heeft dit voor onze mentale en fysieke gezondheid? Deze editie van de Nationale DenkTank duikt in de razendsnelle digitale ontwikkelingen en stelt de mens hierin centraal – om er gezonder en weerbaarder uit te komen.
 
Ieder jaar selecteert de Nationale DenkTankOpent extern jaarlijks excellente masterstudenten, pas afgestudeerden en promovendi met zeer uiteenlopende studieachtergrond. Zij worden geselecteerd op basis van intellectuele capaciteiten, samenwerking, gedrevenheid, creativiteit en maatschappelijke betrokkenheid. Voor deze 14e editie zijn 20 studenten geselecteerd voor de Nationale DenkTank, waaronder Sem Nouws van Erasmus School of Law, waar hij de master Rechtsgeleerdheid volgt.
 
Op donderdag 3 oktober deelt de Nationale DenkTank 2019 de belangrijkste knelpunten en eerste bevindingen en op donderdag 12 december worden de praktische oplossingen voor dit complexe vraagstuk gepresenteerd.
 
Door: Nationale Onderwijsgids