In Nijmegen en Arnhem kunnen studenten tegenwoordig loten voor een studentenkamer. Iedere week heeft elke student dan kans op een kamer of woning. Studentenhuisvester SSH& wil met het nieuwe systeem af van wachtlijsten die soms zo lang zijn dat een student pas een kamer krijgt als hij al is afgestudeerd. Dit meldt NOS.
NOG
In Nijmegen en Arnhem kun je elke week loten voor een studentenkamer
-Studentenhuisvester SSH& heeft 6400 kamers in Nijmegen en 600 in Arnhem. Voor al deze 7000 kamers kan vanaf nu worden geloot, mits deze beschikbaar zijn. Deze week worden er zo’n 50 woningen aangeboden die verloot gaan worden.
Hoe gaat dat in z’n werk? Elke student die zich voor de loting heeft ingeschreven krijgt wekelijks 1 lot. Deze kunnen ze inzetten op een kamer. Via de website kunnen ze bekijken welke kamers populair zijn onder de medestudenten en welke minder populair. Het is mogelijk om tot voor de deadline te switchen naar een kamer met minder studenten waaronder geloot moet worden, zodat je meer kans maakt. Een softwaresysteem doet de trekking van de loten.
In de afgelopen jaren werd duidelijk dat sommige studenten al klaar waren hun studie voordat ze een kamer aangeboden kregen. Ook tweedejaars die zich voor het eerst inschrijven hebben maar weinig kans om een studentenkamer te bemachtigen. Daarnaast is de gemiddelde woonduur van een student tegenwoordig korter. Reden voor gemeente, huurdersorganisaties en de lokale studentenvakbond om iets nieuws te gaan proberen: de loting.
Het nieuwe systeem heeft z’n voors en z’n tegens. Voordeel is dat iedere student elke week weer kans maakt op een woning. Nadeel is dat wachttijd nu niet meer beloond wordt. Maar welk systeem er ook wordt bedacht, je lost de schaarste op de woningmarkt er niet mee op.
Door: Nationale Onderwijsgids