Studenten worden op dit moment uitgesloten van de energietoeslag, maar dit is juridisch niet juist. Juristen geven aan dat als studenten een zaak aanspannen tegen hun gemeente zij een grote kans hebben om gelijk te krijgen van de rechter. Dat meldt de NOS.
De energietoeslag is een eenmalig bedrag van 800 euro. Dit bedrag is bedoeld voor mensen met een laag inkomen die door de stijgende energieprijzen in de problemen komen. De basis voor die toeslag moet nog wel door de Tweede en Eerste Kamer behandeld worden, maar de toeslag kan al wel aangevraagd worden.
Richtlijn
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten adviseerde echter wel om vier groepen mensen uit te sluiten van de toeslag, waaronder dus de studenten. In de praktijk nemen veel gemeenten de richtlijn over. Studenten die een energietoeslag aanvragen worden nu gewoon geweigerd.
Volgens juridisch expert Willy Heesen is het uitsluiten van studenten niet op basis van de goede gerechtvaardigde grond. “Studenten wonen niet anders dan niet-studenten. Alle woonvormen die door studenten worden gebruikt – bij ouders, zelfstandig of op kamers – worden ook door niet-studenten gebruikt.”
Sommige studenten hebben geen recht op de energietoeslag vanwege hun woonsituatie, maar de hele groep studenten uitsluiten mag niet.
Oplopende prijzen
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) maakte zich al zorgen over de uitsluiting van studenten bij de energietoeslag. Ze merken bij de vakbond dat veel studenten last hebben van de oplopende prijzen. “Wij hebben een meldpunt gehad waarop studenten melden dat ze wel zo’n 50 tot 80 euro per maand extra moeten betalen. Zeker voor studenten die vaak al niet veel geld hebben is dat gigantisch veel”, aldus voorzitter Ama Boahene.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk