De Tweede Kamer heeft gisteren gestemd over meerdere moties voor energietoeslag voor studenten. De motie van kamerlid Kathmann (PvdA) voor een concreet plan voor studenten is niet aangenomen. Voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) Joram van Velzen: "Dit is natuurlijk ontzettend onrechtvaardig. Voor iedereen zijn de energieprijzen gestegen, maar studenten worden als enige uitgesloten van de toeslag." Dat meldt de LSVb.
Meerdere moties werden gisteren ter stemming gebracht. De motie van Anne-Marijke Podt (D66) is aangenomen met een nipte meerderheid. Deze motie pleitte voor meer duidelijkheid over ondersteuning en het voorkomen dat studenten meer moeten lenen om de energierekening te betalen. De LSVb is gematigd enthousiast hierover. Van Velzen: "De motie is een sympathiek idee, maar er is veel meer nodig om studenten te helpen. Studenten horen gewoon energietoeslag te kunnen krijgen."
Individuele bijzondere bijstand
Minister Schouten voor Armoedebeleid zet in op de individuele bijzondere bijstand. Dit betekent dat studenten eerst maximaal zouden moeten lenen voordat zij in aanmerking kunnen komen voor een eventuele energiecompensatie. De uitvoering hiervan zou vervolgens bij gemeenten komen te liggen. Van Velzen: "Gemeenten geven aan dat ze het helemaal niet aankunnen om een individuele bijzondere bijstand voor elke student te regelen. Er is simpelweg niet voldoende capaciteit om naar de situatie van elke individuele student in een stad te kijken. Daarnaast zou dat zorgen voor grote verschillen tussen steden."
Moties
Ook andere moties voor studenten hebben het niet gehaald. De motie van Kuzu en van Baarle (DENK) en de motie Pieter Omtzigt en anderen zijn beiden verworpen door de kamer. De LSVb zegt het hier niet bij te laten. Van Velzen: "We verwachten nog wel een tijd met torenhoge energieprijzen te blijven zitten. We gaan door tot studenten dezelfde behandeling krijgen als de rest van Nederland."
Door: Nationale Onderwijsgids