Armoedewethouders van veertien studentensteden roepen samen met politieke jongerenorganisaties de ministers Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) en Carola Schouten (Armoedebeleid) met klem op om studenten via DUO zo snel mogelijk te compenseren in hun energierekening. Gemeenten hebben de capaciteit niet om studenten te helpen. Daarom is landelijke steun via de uitvoeringsorganisatie veel logischer, zeggen de wethouders van onder meer Groningen, Delft en Utrecht gezamenlijk in een brief die woensdag is uitgegaan.
Een toenemend aantal mensen, ook studenten, heeft steeds meer moeite om de oplopende energierekening te betalen. Studenten vallen nu nog buiten alle regelingen, maar onlangs bepaalde de rechter in Nijmegen dat zij niet mogen worden uitgesloten van hulp. "Door deze gerechtelijke uitspraak lijken gemeenten alsnog verantwoordelijk te worden voor compensatie voor de gehele groep uitwonende studenten. Dit heeft enorme consequenties", schrijven de wethouders in een brandbrief aan Den Haag. In verschillende gemeenten wordt hierdoor de doelgroep die aanspraak kan maken op een vergoeding meer dan verdubbeld. Utrecht alleen al telt 33.000 studenten, van wie een groot deel moeite heeft de energierekening te betalen.
Energietoeslag
Het lukt gemeenten niet om de hulp aan studenten te organiseren, maken zij de ministers duidelijk. Uitzoeken wie in aanmerking komt voor een energietoeslag kost veel tijd die niet is ingecalculeerd en de gemeenten krijgen er geen financiële compensatie voor. "Het verwerken en uitbetalen van deze aanvragen gaat daarmee ten koste van andere inwoners en kinderen die hulp nodig hebben van de gemeente", stellen de bestuurders vast.
DUO
Zij wijzen daarom naar DUO. Die beschikt immers over alle gegevens van studenten. De organisatie die de studiebeurzen uitbetaalt heeft alle rekeningnummers, dus is het veel efficiënter om de compensatie langs die route te laten verlopen, zeggen de wethouders.
Compensatieregeling
Zij laten verder weten haast te willen maken met de compensatieregeling. "De nood begint op te lopen voor een grote groep studenten die geen ouders hebben die kunnen bijspringen en die niet op andere manieren hulp kunnen krijgen. Ook zij voelen de gevolgen van de gestegen prijzen. Gemeenten hebben niet de juiste middelen en capaciteiten om hen te kunnen ondersteunen", aldus de wethouders, die daarom hun noodkreet laten horen bij het Rijk. Zij worden gesteund door onder meer de Jonge Democraten (D66), Dwars (GroenLinks), Pink (PvdD), Jonge Socialisten (PvdA), CDJA (CDA) en Perspectief (CU). De veertien steden zijn Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Maastricht, Tilburg, Nijmegen, Arnhem, Wageningen, Delft, Leiden, Enschede en Groningen.
Door: ANP