Condooms blijven wereldwijd de meest gebruikte en kosteneffectieve methode om HIV en SOA’s te voorkomen. Veel landen, met name in Afrika, kampen met condoomtekorten. Sam loves Max is een nieuw, premium condoommerk en wil graag een bijdrage leveren aan de oplossing van dit probleem. Hiervoor werken ze in Nederland samen met Aidsfonds. Voor elk verkocht Sam loves Max condoom, wordt er één weggegeven aan iemand die het niet kan betalen of bereiken. Dat meldt Awear Healthcare B.V.
Samen zorgen Aidsfonds en Sam loves Max ervoor dat er meer condooms beschikbaar worden gemaakt op plekken waar dit nodig is. Door het toegenomen condoomgebruik sinds 1990 zijn er wereldwijd naar schatting 117 miljoen nieuwe hiv-infecties voorkomen. Aan deze positieve ontwikkeling wil Sam loves Max graag bijdragen.
Onvoldoende beschikbaarheid en promotie
Door de coronapandemie is de vraag naar condooms in het eerste jaar van de pandemie naar verluidt met veertig procent gedaald. Hierdoor hebben overheden de distributieprogramma’s voor condooms in veel Afrikaanse landen opgeschort of teruggeschroefd. Zo werden in Mozambique in 2020 elf miljoen condooms minder gedistribueerd dan het jaar daarvoor. In 2021 begon de vraag weer aan te trekken, maar bleef de financiering achterwege. Onvoldoende beschikbaarheid en promotie van condooms in Sub-Sahara Afrika belemmert het verder terugdringen van het aantal nieuwe hiv-infecties.
Samen streven wij ernaar om zoveel mogelijk condooms beschikbaar te maken en een bijdrage te leveren aan de oplossing van dit probleem.
Veilige seks
Het eerste project dat wordt voorzien van de nieuwe Sam loves Max condooms is van stichting Anan Clinica, een partner van Aidsfonds. In Nanatha, Mozambique, helpt de stichting de lokale gemeenschap door diverse initiatieven die erop gericht zijn armoede en ziektes tegen te gaan. Ze geven voorlichting over verschillende aan gezondheid gerelateerde onderwerpen waaronder veilig vrijen en hiv-preventie. Hierbij worden Sam loves Max condooms beschikbaar gesteld om veilige seks werkelijk mogelijk te maken.
Door: Nationale Onderwijsgids