Populariteit pakjesavond daalt, behalve onder hoogopgeleiden en jonge gezinnen

Ruim 20 procent van de Nederlanders heeft minder zin in Sinterklaas dan een jaar geleden. Toch viert nog altijd bijna de helft van de Nederlanders pakjesavond. Dit blijkt uit onderzoek van Aanbiedingenfolders.nl onder ruim 1000 Nederlanders.

Vooral jongeren tot 30 jaar raken uitgekeken op Sint. Een kwart van hen kijkt minder uit naar 5 december dan vorig jaar. “ Mede door de Pietendiscussie en de pandemie van de afgelopen jaren en de huidige economische crisis heeft niet iedereen meer zin in Sinterklaas ”, zegt Ivar van der Wal van Aanbiedingenfolders.nl. “ Ook onze huidige wegwerpcultuur wordt als reden genoemd om niet meer mee te doen aan 5 december ”.

Opleidingsniveau 

Niet geheel onverwachts zijn het vooral de gezinnen met kinderen tot 12 jaar die trouw blijven aan Sinterklaas. Van hen viert 86 procent dit jaar pakjesavond. Het opleidingsniveau van de deelnemers aan het onderzoek bleek ook van invloed op de populariteit van 5 december. Vooral de hoogopgeleiden doen mee aan Sinterklaas (60 procent). Onder de laagopgeleiden bedraagt dit percentage slechts 35 procent.

Zuid-Nederland 

In Zuid-Nederland wordt op 5 december het hardst gefeest. Bijna 60 procent van de Zuid-Nederlanders viert Sinterklaas, terwijl dit percentage onder de West-Nederlanders op nog geen 40 procent ligt.

Lager budget 

Degenen die dit jaar Sinterklaas gaan vieren, doen dit vrijwel allemaal met cadeautjes erbij. Bijna 30 procent van de Nederlanders geeft echter aan dit jaar een lager budget te hebben dan vorig jaar. Vooral vrouwen lijken de hand op de knip te houden. Een op de drie vrouwen zegt minder geld aan Sint te willen besteden. Bij de mannen bedraagt dit percentage 22 procent.

Door: Nationale Onderwijs