Nederlandse Academie voor Psychotherapie zet aan tot titelmisbruik

De Nederlandse Academie voor Psychotherapie is het grootste alternatieve particuliere opleidingsinstituut voor psychotherapie en stelt dat eerstejaarsstudenten mensen met psychosociale problemen al kunnen behandelen. Zonder enige opleidings- of werkervaring. Ook zet het instituut aan tot titelmisbruik, stellen onderzoeksjournalisten van Follow the Money. 

De titel psychotherapeut is beschermd, maar alternatieve genezers zonder Europees erkende opleiding schermen er al jarenlang mee. De meesten die zichzelf ten onrechte psychotherapeut noemen, hebben een opleiding afgerond aan de Nederlandse Academie voor Psychotherapie. De academie vertelt haar studenten dat zij (bijna) alle psychische aandoeningen kunnen behandelen, maar dat kan volgens de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie (NVP) tot levensbedreigende situaties leiden.

Alternatieve genezers 

De NVP stelt dat de Europese erkenningen waarmee de NAP schermt in Nederland niet geldig zijn. Psychotherapeuten van de Academie voor Psychotherapie staan niet in het BIG-register en zijn dus alternatieve genezers. Psychotherapeuten die er wél opgenomen willen worden, moeten hiervoor een masterdiploma psychologie op zak hebben, gevolgd door een vierjarige specialistische beroepsopleiding. Ondertussen zijn er tientallen hulpverleners die zich ten onrechte voordoen als psychotherapeut en hiervoor een waarschuwing krijgen van de NVP.

Tijdens de opleiding al geld terugverdienen 

Wie aan de Academie voor Psychotherapie wil studeren betaalt ruim 27.000 euro voor een vierjarige opleiding tot ‘MasterTherapeut’. De academie stelt dat studenten het geld snel terugverdienen omdat ze als eerstejaarsstudent al cliënten kunnen behandelen. Ze kunnen in hun eerste jaar zo’n 15 tot 30 euro per uur vragen en in hun twee studiejaar al 30 tot 45 euro per uur. Op de website van de NAP staat dat studenten tijdens hun opleiding ongeveer 14.000 euro terugverdienen.

Psychotherapie 

Volgens de onderzoeksjournalisten van Follow the Money maakt het opleidingsinstituut slim gebruik van het woord psychotherapie. Die term is namelijk niet wettelijk beschermd en daarom mag het op haar website schermen met ‘toonaangevend opleidingsinstituut in de psychotherapie’. Ook kwam Follow the Money erachter dat de erkenningen die op de website misschien goed klinken, maar in Nederland ongeldig zijn en dat de opleiding niet erkend is door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) – en dat is toch wel een harde vereiste voor een Nederlandse opleiding.

Ondertussen krijgt de NVP wekelijks meldingen binnen van cliënten die denken dat ze door een psychotherapeut zijn behandeld, maar ook krijgt de NVP regelmatig aanvragen van NAP-studenten om zich bij de vereniging aan te sluiten. “Als we hen dan vertellen dat het om een alternatieve opleiding gaat, zijn ze vaak heel geschokt.”

Overtreding van de Wet bescherming van namen en graden hoger onderwijs 

Het komt bijna nooit voor dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) boetes oplegt voor titelmisbruik, maar de Inspectie voor het Onderwijs lijkt nu wel onderzoek te gaan doen in het kader van overtreding van de Wet bescherming van namen en graden hoger onderwijs. Mocht daaruit blijken dat het opleidingsinstituut mensen misleidt, dan riskeert het een boete van duizenden euro’s.

Door: Nationale Onderwijsgids