Studenten helpen oudere bewoners van de Amstelflat in Assen

Drie studenten wonen tijdens dit studiejaar in de Amstelflat in Assen tussen de ouderen. Merel, Eline en Ezra volgen een studie in Groningen, maar konden daar geen studentenkamer vinden. Ze mogen nu goedkoop huren in de Amstelflat en in ruil daarvoor gaan ze de oudere bewoners van de flat helpen. Dat meldt RTV Drenthe.

In de Amstelflat hebben de drie studenten een eigen woon- en slaapkamer, badkamer en een keuken. Vergeleken met klasgenoten totaal wat anders. “Mijn studiegenoten zijn onder de indruk van de luxe die ik heb. Zij hebben dat niet”, aldus Merel.

Vrijwilligerwerk

De studenten moeten wel dertig uur per maand vrijwilligerswerk doen in de flat. Er wonen namelijk veel ouderen die zich weleens eenzaam voelen. De studenten moeten die groep wat extra aandacht geven. Een middagje koffiedrinken, wandelen of boodschappen doen is vaak al genoeg, al is het ook mogelijk om een bingoavond te organiseren of een uitstapje te maken.

Dit project moet er volgens manager Mireille Dijk van woningcorporatie Actium voor zorgen dat bewoners van de flat meer naar elkaar gaan omkijken. De studenten zouden daar op een positieve manier aan kunnen bijdragen.

Gezelligheid voor eenzame ouderen

Actium hoopt dat ook dat de studenten de meest eenzame ouderen wat meer gezelligheid kunnen bieden. Maar een praatje of een hulpvraag kan net zo goed. Nu krijgen de studenten vooral vragende blikken van de ouderen. Zij zijn namelijk heel benieuwd wat de drie jonge mensen hier komen doen.

Drugsoverlast 

Eerder dit jaar kwam de Amstelflat nogal negatief in het nieuws vanwege drugsoverlast. Drugsdealers bezochten ’s nachts de flat en in de koffiekamer sliepen junks. Hoewel de laatste maanden de problemen zijn afgenomen, is het fijn dat de studenten toch een oogje in het zeil kunnen houden, zo stelt Actium.

Het studentenproject in de flat loopt sowieso dit studiejaar. Daarna kijkt Actium of ze er nog een studiejaar aan vastplakken.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk