Studenten 113 euro per maand armer als het aan het kabinet ligt, LSVb is woest

Op Prinsjesdag heeft het kabinet de Miljoenennota en plannen voor 2025 bekend gemaakt. Hieruit kwam naar voren dat de koopkracht van studenten er volgend jaar met bijna 7 procent op achteruit gaat volgens berekeningen van het Nibud. In de praktijk betekent dit dat studenten netto 113 euro minder te besteden hebben per maand. Dat meldt de LSVb. 

Dit komt mede door het wegvallen van de extra koopkrachtmaatregel. In de berekening van het Nibud is een bijdrage van ouders en inkomsten uit bijbaan/stage al meegenomen, terwijl veel studenten geen stagevergoeding ontvangen of een bijdrage van de ouders. “Dit betekent dat de koopkracht voor veel studenten nog slechter uitvalt dan hier naar voren komt. De belofte van het kabinet dat iedereen er op voor uit gaat, blijkt dus een leugen. Studenten worden financieel keihard geraakt. 113 euro per maand minder betekent dat studenten niet meer genoeg geld overhouden om hun boodschappen te betalen… Dat is schandalig en onacceptabel", aldus Abdelkader Karbache, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).

Langstudeerboete 

Daarbovenop gaat het kabinet de langstudeerboete invoeren. Dit betekent dat studenten die langer dan één jaar uitlopen over hun studie 3000 euro per jaar extra collegegeld moeten gaan betalen. “Dit maakt het voor studenten juist nog lastiger om hun studie af te ronden. We hebben van veel studenten al te horen gekregen dat ze door deze boete twijfelen om hun studie af te maken of überhaupt te gaan studeren. Je schiet jezelf als kabinet daarmee keihard in je eigen voeten, want concreet betekent dat minder handen in de zorg, in de techniek en voor de klas. Dat terwijl we al gigantische tekorten hebben", zegt Karbache.

Financieel in zwaar weer 

“Dat studenten het de komende tijd financieel zwaar gaan krijgen, lijkt het kabinet weinig te schelen. In plaats van studenten die het financieel moeilijk hebben te steunen, worden ze nu extra in de moeilijkheden gebracht. Zo maakt dit kabinet studeren onmogelijk voor studenten wiens ouders een smallere beurs hebben. Dat moet én kan anders. Daarom gaan we komende tijd fel actievoeren en protesteren met studenten, docenten, bezorgde ouders en de onderwijsinstellingen om deze bezuinigingen tegen te houden. Want als we onze toekomst aan dit kabinet overlaten, wordt die gewoon volledig gesloopt!”

Door: Nationale Onderwijsgids