Studenten protesteren 14 november tegen kabinetsplannen

Studenten en medewerkers van universiteiten en hogescholen komen op 14 november samen voor een demonstratie in Utrecht. Ze protesteren tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet op onderwijs en onderzoek. De exacte locatie en de vorm van het protest zijn nog niet bekend.

Het protest wordt georganiseerd door vakbond FNV, de Algemene Onderwijsbond en WOinActie. Zij verwachten duizenden deelnemers. In een verklaring zegt FNV-bestuurder Sam Verduijn: "Dit kabinet ziet onderwijs niet als een investering, maar als een kostenpost."

Uitfaseren van het Groeifonds 

De coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB wil een omvangrijk pakket aan bezuinigingen doorvoeren in de sector. Zo wordt het fonds voor onderzoek en wetenschap met meer dan een miljard euro gekort. De partijen willen sectorplannen die tot een hogere kwaliteit moesten leiden, wegbezuinigen. Van dit geld betalen instellingen onder meer onderzoeksfaciliteiten en het salaris van 1200 vaste medewerkers. Een andere bezuiniging waarvan het hoger onderwijs een klap verwacht, is het "uitfaseren" van het Groeifonds, dat bestaat om Nederland innovatiever en concurrerender te maken.

Langstudeerboete en minder internationale studenten 

De invoering van een langstudeerboete van 3000 euro en een forse vermindering van het aantal internationale studenten, waardoor universiteiten minder subsidies krijgen, moeten de schatkist juist honderden miljoenen euro's per jaar opleveren.

Door: ANP