'Rente op studielening nog te hoog, daar zitten studenten hun hele leven aan vast'

DUO heeft vandaag de nieuwe rentepercentages op studieleningen gepubliceerd. De rente op de studielening komt dit jaar uit op 2.57 procent. Dat betekent dat een nieuwe generatie studenten hun studieschuld ziet verdubbelen. Dat komt voor studenten extra hard binnen nu de koopkrachtmaatregel op de basisbeurs is verdwenen. “Die zou weg kunnen omdat de inflatie geen probleem meer zou zijn, maar onze studierente en levenskosten worden er nog steeds negatief door beïnvloed”, zegt LSVb-voorzitter Abdelkader Karbache. “We krijgen steeds meer signalen van studenten dat ze niet meer rond kunnen komen. Studeren is voor sommige studenten niet te betalen zonder er wat bij te lenen. Straks blijven studenten door deze rente na hun opleidingen ook nog eens vast zitten aan schulden die niet terug te betalen zijn.” Dat meldt de LSVb. 

Na jarenlang op 0 procent te hebben gestaan, is de rente op de lening binnen drie jaar tijd naar bijna 2.6 procent gestegen. Dit betekent dat naast de schuld die studenten hebben opgebouwd, ze straks meer dan het dubbele moeten terugbetalen. “Veel studenten zijn gaan lenen met de gedachte dat de lening op 0 procent zou blijven”, stelt Karbache “Zo wordt een generatie die is aangemoedigd om torenhoge schulden op te bouwen, compleet buiten spel gezet ten opzichte van andere generaties. We zien nu al dat deze schulden voorkomen dat afgestudeerden een huis kunnen kopen.”

Financiële positie van studenten

De Landelijke Studentenvakbond zegt zich grote zorgen te maken over de financiële positie van studenten. “Studenten moeten de éne na de andere financiële klap incasseren. De uitwonende beurs is omlaag gegaan, terwijl huren en collegegeld blijven stijgen. Het is onacceptabel dat de politiek dan weg blijft kijken nu onze studieschuld ook de pan uit blijft rijzen”, aldus Karbache. De Landelijke Studentenvakbond pleit er daarom voor dat er een renteplafond komt van 0 procent:”Nu is het zo dat de hoogte van je studieschuld afhankelijk is van wanneer je gestudeerd hebt. Dat kan betekenen dat een student die minder heeft geleend omdat ze ernaast gewerkt hebben, uiteindelijk een hogere studieschuld heeft dan iemand die meer heeft geleend. Alleen maar omdat ze in een ander jaar zijn begonnen met studeren. Dat is hartstikke oneerlijk! We moeten af van deze schommelrente en studenten financiële stabiliteit bieden.”

Protest

De LSVb organiseert op 18 oktober om 12.00 uur een protest in Den Haag om actie te voeren voor een betere financiële positie van studenten. Niet alleen de rente, maar vooral ook de aangekondigde langstudeerboete is een doorn in het oog voor de studenten. “Als je als overheid echt wilt investeren in de toekomst, dan doe je dat niet door allemaal financiële obstakels neer te leggen voor studenten. Dat zijn juist de mensen die die toekomst moeten gaan bouwen. Om die toekomst te redden, roepen we daarom alle studenten op om naar ons protest te komen!”

Door: Nationale Onderwijsgids