'Internationale studenten zijn in Limburg ontzettend belangrijk'

De burgemeester van Maastricht, Wim Hillenaar, wil een gesprek met minister Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hillenaar wil het dan vooral hebben over buitenlandse studenten. Het kabinet wil namelijk het aantal internationale studenten terugdringen en Hillenaar maakt zich daar zorgen over. Het is namelijk erg belangrijk dat er genoeg buitenlandse studenten in de regio gaan studeren, werken en wonen. Dat meldt L1.

“De internationale onderwijsinstellingen in de regio Limburg moeten de sociaaleconomische motor blijven die ze nu zijn”, laat Hillenaar aan L1 weten. De Universiteit Maastricht, Zuyd Hogeschool, provincie Limburg en de gemeente Maastricht gaan dan ook binnenkort het gesprek aan met de Onderwijsminister.

Internationale studenten 

Minister Bruins wil het aantal buitenlandse studenten verminderen en het Nederlands weer de standaardtaal te laten worden op de universiteiten.

Bacheloropleidingen in het Nederlands 

UM en Zuyd Hogeschool deden onderzoek naar het aantal banen dat zou verdwijnen als alle bacheloropleidingen in het Nederlands worden gehouden. Het zou om 4.500 banen gaan. Het internationaal onderwijs is in de regio Limburg dus erg belangrijk, aldus Hillenaar. De maatregelen raken ook lokale ondernemers die dankzij de Universiteit Maastricht en Zuyd Hogeschool werk hebben.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk