Kabinet onderzoekt komst van Mohammed Khatib naar Radboud Universiteit

Het kabinet gaat onderzoeken of Samidoun-spreker Mohammed Khatib wel in Nederland mag spreken. Medewerkers van de Radboud Universiteit hebben Khatib uitgenodigd om te komen spreken op maandag 28 oktober. Dat meldt de NOS.

De universiteit had Khatib in juni ook al gevraagd om te spreken. Het bestuur van de universiteit en burgemeester van Nijmegen, Hubert Bruls, vonden dit toen geen goed plan vanwege kans dat er onrust zou ontstaan. Khatib was niet welkom in het universiteitsgebouw en moest spreken op een parkeerplaats.

Samidoun 

Aan studentenprotesten wereldwijd hebben aanhangers van de internationale organisatie Samidoun meegedaan. Dit ging dan vooral over protesten waar de terroristische aanval van 7 oktober 2023 van Hamas op Israëlische burgers werd aangemoedigd.

Open brief 

Dinsdag 22 oktober schreven een aantal studenten en medewerkers een open brief aan het college van bestuur van de Radboud Universiteit. Zij vroegen zich af waarom Khatib niet weg kan blijven. “Er is geen sprake van een academische vrijheid als we een podium bieden aan een radicale haatprediker”, zo is er te lezen.

Een woordvoerder van de Radboud Universiteit geeft aan dat ze naast de brief nog meer reacties hebben ontvangen. De universiteit heeft vooraf gekeken of het mogelijk was om een open en inhoudelijk academisch debat te voeren. De universiteit laat voorlopig de lezing doorgaan, maar houdt de ontwikkelingen binnen het kabinet over deze kwestie in de gaten.

Verbieden 

De Tweede Kamer heeft het kabinet opgeroepen om in Nederland Samidoun te verbieden. Minister Van Weel is daarmee bezig, maar ook met het bezoek van Khatib aan de Radboud Universiteit. Daar gaat wat extra tijd inzitten.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk