Basisschoolkinderen zijn beter in rekenen als ze op school een gezonde lunch eten en meer bewegen. Een nieuwe studie van de Universiteit van Maastricht trekt deze conclusie. Dat meldt RTL Nieuws.
Basisschoolleerlingen uit Zuid-Limburg kregen voor het onderzoek vier jaar lang extra bewegingslessen en een gezonde lunch voorgeschoteld. Kinderen lieten al betere rekenprestaties zien na een jaar.
Hoogleraar Onno van Schayck van de Universiteit van Maastricht geeft aan verbaasd te zijn over de uitkomsten. “Een verschil hadden we wel verwacht, maar niet zo snel al.”
Onderzoek
Onderzoekers keken naar data uit eerder onderzoek over de invloed van gezonde voeding en beweging. Acht basisscholen met ruim 2200 leerlingen deden tussen 2015 en 2020 mee aan dat onderzoek. Twee scholen deelden een gezonde lunch uit aan de leerlingen en gingen meer bewegen. Twee andere scholen gingen alleen meer bewegen. Op de vier andere scholen bleef alles zoals het was.
Gezond eten en meer bewegen
Leerlingen die gezond eten en meer bewegen werden een stuk gezonder en hadden minder vet rondom hun buik. Nu blijkt dus dat hun rekenresultaten ook zijn verbeterd. Leerlingen kregen verschillende reken- en taaltoetsen voorgeschoteld.
De kinderen die gezonder aten en meer bewogen, scoorden beter op rekentoetsen dan hun leeftijdsgenoten op andere scholen. De gezonde basisschoolleerlingen rekenden na vier jaar zelf beter dan de leerlingen op de scholen waar niets veranderde.
Gezonde lunch
Basisschool An d’r Put in Landgraaf serveert een gezonde lunch. Volgens schooldirecteur Marina Schmits was dat nodig omdat kinderen regelmatig zonder lunch of met een koude pizzapunt in de broodtrommel naar school kwamen. De leerlingen krijgen daarom een gezond buffet aangeboden, met producten uit de Schijf van Vijf.
Betere schoolprestaties
Na de pauze en de lunch zijn de kinderen weer een stuk frisser en dat zorgt weer voor betere schoolprestaties, aldus Schmits. De bewegingslessen en de lunch kosten 1,75 euro per dag per kind.
Hoogleraar Van Schayck ziet graag dat scholen meer gezonde lunches gaan bereiden voor hun leerlingen. Schoolmaaltijden ontvangen dit jaar al 135 miljoen euro van het kabinet, maar Van Schayk zou graag willen dat de voeding ook gezond is.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk