BUENOS AIRES (Novum/AP) - De Argentijnse mensenrechtenchef Eduardo Luis Duhalde is dinsdag overleden. Duhalde, die tijdens de militaire dictatuur in de jaren zeventig en tachtig een prominente proteststem tegen de wandaden van de junta was, is 72 jaar geworden.
Duhalde overleed volgens de staf van president Cristina Fernández de Kirchner in Buenos Aires. Hij onderging in februari een operatie aan een scheurtje in zijn aorta, en lijkt te zijn bezweken aan de complicaties die hij bij die ingreep opliep.
Duhalde werd in 2003 door wijlen Nestor Kirchner, de toenmalige echtgenoot van de huidige president, belast met de portefeuille mensenrechten. Hij genoot groot gezag door zijn verleden als voorvechter van de mensenrechten onder de junta, die zijn arrestatie gelastte en hem zo in ballingschap naar Spanje verdreef.
Na het herstel van de democratie in zijn vaderland in 1983 keerde Duhalde terug naar huis. Hij doceerde geschiedenis, rechtsgeleerdheid en politicologie aan verscheidene universiteiten. Later werkte hij als mensenrechtenadviseur bij de Verenigde Naties en als strafrechter in Buenos Aires. Hij schreef tussen de bedrijven door 24 boeken over geschiedenis en mensenrechten.
"Hij hielp ons altijd", herinnert de voorvrouw van de Grootmoeders van de Plaza de Mayo zich. Estela de Carlotto ontmoette Duhalde naar eigen zeggen voor het eerst in 1980 in Spanje. Daar had hij een klachtencomité opgezet om mensenrechtenschendingen te boek te stellen. Om wat Duhalde voorstond en bereikte was hij volgens De Carlotto een 'onberispelijk mens'.