De Tweede Kamer heeft ingestemd met een amendement van D66, waarin 44 miljoen euro extra naar het VO gaat. Het gaat om een incidentele extra investering uit het herfstakkoord. Dit meldt de VO-Raad.
Met deze 44 miljoen euro meegerekend krijgt het voortgezet onderwijs er in totaal nog dit jaar 217 miljoen euro extra bij.
Voorzitter van de VO-raad Sjoerd Slagter: "Het is belangrijk dat verder wordt geïnvesteerd in het voortgezet onderwijs. Hier heb ik de afgelopen periode dan ook regelmatig op gehamerd. Investeringen in het voortgezet onderwijs zijn cruciaal voor de onderwijskwaliteit en dus voor onze leerlingen."
Vandaag werd ook over de moties gestemd die waren ingediend tijdens de begrotingsbehandeling. De motie van Duisenberg (VVD), waarin hij het kabinet verzoekt om ervoor te zorgen dat docenten in 2020 in de bovenbouw vwo een academisch opleidingsniveau hebben, is aangenomen. Ook de motie over dat zoveel mogelijk docenten een master moeten halen, is door de Kamer aangenomen.
De VO-raad is al langer voorstander van meer masters en zo veel mogelijk universitair geschoolde docenten voor de klas. Ook in de lerarenagenda wordt hier aandacht aan besteed.
Laaggetterdheid
De Kamer wil dat de regering vanaf 2015 5 miljoen euro reserveert voor de aanpak van laaggeletterdheid en dat deze middelen gevonden worden in het afschaffen van de verwijzingscommissie. Dit geld moet worden ingezet voor effectieve methodes om de problematiek rondom laaggeletterdheid af te laten nemen.
Vakmanschap
De Kamer wil daarnaast op korte termijn door de bewindspersonen worden geïnformeerd hoe in het onderwijs de ruimte voor vakmanschap wordt vergroot door concrete maatregelen om controle en verantwoording te beperken. De motie hierover van de SGP werd aangenomen.
© Nationale Onderwijsgids