Normal_mbo_leerlingen_koks_horeca

(Novum) - Praktijkscholen vrezen voor de gevolgen van de sluiting van een groot deel van de sociale werkplaatsen. Ze zijn bang dat ze vanaf volgend jaar hele generaties thuiszitters afleveren, omdat er op de arbeidsmarkt steeds minder plaats is voor hun leerlingen. Dat schrijft de Volkskrant maandag.

De koepel van praktijkscholen reageert met het statement op een oproep van de nieuwe voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Hans de Boer om de sociale werkplaatsen niet te sluiten.

Praktijkscholen leiden leerlingen op die het vmbo niet aankunnen. Jaarlijks verlaten zo'n zesduizend scholieren de scholen. Zeven procent van hen komt terecht op een sociale werkplaats. "Wij zitten met deze groep in onze maag. Als ze niet meer terechtkunnen in een sociale werkplaats wordt het thuiszitten", zegt voorzitter van de koepel voor praktijkscholen Peter de Jong in de Volkskrant.

De sluiting van de sociale werkplaatsen is onderdeel van de Participatiewet. Van de honderdduizend plekken blijven er dertigduizend over. Ook wordt de toegang tot een Wajong-uitkering bemoeilijkt. Het kabinet wil zo veel mogelijk mensen met een uitkering aan een normale baan helpen. Bij de overheid moeten uiteindelijk 25 duizend mensen aan de slag, in het bedrijfsleven honderdduizend.