Normal_copyright_stockfreeimages_wetenschap_tekenen_wiskunde_economie

Twaalf middelbare scholen in Noord-Brabant dragen binnenkort het predicaat Econasium. Hiermee bieden zij getalenteerde vwo-scholieren met een wiskundeknobbel en interesse in economie een extra programma om op een uitdagende manier kennis te maken met een universitaire economische studie. De directeuren van de deelnemende scholen tekenen op 14 oktober 2014 op Tilburg University de licentieovereenkomst.

De pilot van het Econasium, een initiatief van Tilburg University, het Odulphuslyceum en Ons Middelbaar Onderwijs dat sinds januari 2014 loopt op het Tilburgse Odulphuslyceum, is aangeslagen. “Dat merkten we onder meer tijdens de bezoeken aan Poppodium 013 en de EU, waar de leerlingen actief deelnamen aan gesprekken over de economische uitdagingen van die organisaties”, vertelt Odulphus-docent Hans van der Burght. “Ook in de klas zie ik dat we deze leerlingen echt uitdagen met de leerstof Statistiek voor het Econasium. Alle veertien leerlingen willen doorgaan met het programma in 5vwo en we starten in januari met een groep van 22 nieuwe leerlingen uit 4vwo.”
 
Vwo’ers vanaf klas vier kunnen deelnemen aan het Econasiumprogramma, dat start in januari. Naast een speciaal voor deze leerlingen ontworpen cursus statistiek omvat het programma bezoeken aan economische instanties en bedrijven, (bedrijfs)economische simulaties en een serie colleges aan Tilburg University. Bovendien krijgen de scholieren directe ondersteuning van wetenschappers van Tilburg University wanneer ze aan hun profielwerkstuk werken. 
 
De leerlingen die voor het Econasium-traject slagen, ontvangen een Certificate of Economic Proficiency. Dit geeft een onvoorwaardelijke toelating voor alle economische studies aan Tilburg University en vrijstelling van matchingsactiviteiten. “Met het Econasium bieden we getalenteerde leerlingen niet alleen een extra uitdaging, maar we vergroten ook hun kans van slagen in een universitaire studie en vergemakkelijken de doorstroming naar een economische studie”, aldus rector Delianne Hoekstra van het Odulphuslyceum. 
 
“We zijn voortdurend op zoek naar nieuwe scholen, met als einddoel Econasia in heel Nederland”, aldus Hans Gremmen, mede-initiatiefnemer en universitair hoofddocent van Tilburg University. “Binnenkort gaan we ook scholen in Gelderland en Noord-Limburg actief benaderen.”
 
De scholen die vanaf het schooljaar 2014/2015 deelnemen aan het Econasium zijn: Odulphuslyceum (Tilburg), Willem van Oranje College (Waalwijk), Sint-Janslyceum (Den Bosch), Gymnasium Beekvliet (St Michielsgestel), Gertrudiscollege (Roosendaal), Rodenborch-College (Rosmalen), Jacob-Roelandslyceum (Boxtel), Mill-Hillcollege (Goirle), Mollerlyceum (Bergen op Zoom), Norbertuscollege (Roosendaal), Sint-Joriscollege (Eindhoven) en het Bisschop Bekkerslyceum (Eindhoven). 
 
© Nationale Onderwijsgids