Normal_euso_2014-2015_team_1_ggh__klein_

Afgelopen weekend vond de nationale eindronde van de European Union Science Olympiad (EUSO) plaats aan de Rijksuniversiteit Groningen. August Ammerlaan, Paul Dekker en Siebe Peek van het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum hebben deze nationale eindronde gewonnen. De tweede plaats gaat naar Sophie van Houwelinge, Wessel Custers en Anouk Volker van het Utrechts Stedelijk Gymnasium. De twee winnende teams vertegenwoordigen Nederland op de 13e internationale EUSO die van 26 april t/m 3 mei gehouden wordt in Oostenrijk waaraan vrijwel alle EU-landen deelnemen.

De EUSO vindt jaarlijks plaats en is bedoeld om leerlingen enthousiast te maken voor wetenschap en hen extra uit te dagen en de kans te geven te excelleren. Deelnemers zijn bij de start van de wedstrijd 16 jaar of jonger en moeten in teams van drie personen praktisch onderzoek verrichten en interessante problemen oplossen op het gebied van natuurkunde, scheikunde en biologie. Naast kennis en praktische vaardigheden zijn plannen, samenwerken en het verdelen van taken belangrijke aspecten bij deze teamwedstrijd.

Dit jaar hebben de leerlingen onderzoek gedaan naar de effectiviteit van vaccinatie tegen gele koorts. Ze maakten en zuiverden kleurstoffen en analyseerden die met spectroscopische technieken. De uitdaging bij de natuurkundeproeven was het doen van goede metingen aan schommelende balkjes en het nauwkeurig bepalen van de temperatuur van het gloeidraadje in een lampje.

De regionale voorrondes werden dit schooljaar gehouden aan acht universiteiten en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Er deden circa 150 havo- en vwo-teams mee en de beste tien teams kregen een plek in de nationale eindronde die om en om gehouden wordt aan de Radboud Universiteit Nijmegen en de Rijksuniversiteit Groningen.

De EUSO is een initiatief van SLO, Radboud Universiteit Nijmegen en Rijksuniversiteit Groningen. Het evenement wordt ondersteund door Wageningen Universiteit, het ministerie van OCW en de Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen (NVON). Uitgeverij Malmberg, Noordhoff Uitgevers, KNCV (Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging), Texas Instruments en Wetenschap in Beeld stellen prijzen beschikbaar.

© Nationale Onderwijsgids