Normal_leerlingen_docent_voortgezet_onderwijs__screenshot_

De Eerste Kamer heeft de wet modernisering onderwijstijd zonder discussie aangenomen. De nieuwe wet zal per 1 augustus 2015 in werking treden. De wet houdt in dat er voor middelbare scholen een urennorm geldt voor de gehele schoolloopbaan, in plaats van per leerjaar. Daardoor kunnen scholen gaan denken in termen van onderwijsprogramma en niet meer in onderwijstijd. Dit meldt de VO-Raad. 

Met de wet modernisering onderwijstijd wordt aangesloten op de afspraken die gemaakt zijn in het Nationaal Onderwijsakkoord. In het wetsvoorstel zijn een aantal maatregelen opgenomen. Zo kunnen vanaf 1 augustus middelbare scholen zelf kiezen hoe ze hun onderwijsprogramma inrichten, zolang het vastgestelde gemiddeld aantal uur per opleiding wordt gehaald. Dit is 3700 uur voor vmbo, 4700 uur voor havo en 5700 uur voor vwo. Ook moeten de leerlingen minimaal 189 dagen per jaar onderwijs krijgen.

Scholen moeten in een transitieplan de gevolgen van de nieuwe wet voor de onderwijsplanning beschrijven. Hierin moet onder andere staan welke stappen de school de komende periode gaat ondernemen. Met de wet wordt het voor scholen eenvoudiger om aan de slag te gaan met gepersonaliseerd leren of nieuwe vormen van onderwijs. Het zal dan vooral draaien om de kwaliteit van het onderwijs en niet om het aantal uren. 

© Nationale Onderwijsgids