Sexting, het verspreiden van intieme foto's of filmpjes via mobiel of internet, komt inmiddels veel voor. Het is belangrijk om leerkrachten, ouders en kinderen voor te lichten over de gevaren ervan. Dit schrijft NOS.
Raoul Chocolaad van seksespecifiek expertisecentrum Qpido zegt dat het puberbrein moeilijk kan overzien wat de gevolgen zijn van het nemen en doorsturen van een seksueel getinte foto. Het gaat jongeren vooral om de aandacht.
Het is een vrij nieuw fenomeen. Hierdoor weten weinig mensen, ook leerkrachten en ouders niet, wat de risico's en consequenties zijn van dergelijke acties. Het is bijvoorbeeld strafbaar voor minderjarigen om seksueel getinte foto's te maken en te verspreiden. Chocolaad zegt dat het belangrijk is om leerkrachten, ouders en kinderen hierover voor te lichten.
Directeur van het Tilburgse Vakcollege Weijmans adviseert andere scholen goed te kijken naar de signalen van leerlingen en ouders en deze tijdig op te pakken. Afgelopen oktober meldde een vrouwelijke leerling van de vmbo-school dat er ongevraagd een seksueel getinte foto van haar op Instagram was gezet. De politie doet hiernaar onderzoek.
© Nationale Onderwijsgids
Wij van Project Prikkeldraad vinden deze voorlichting ook enorm belangrijk. We geven voorlichting over social media op basis-en middelbare scholen en Sexting is een groot onderdeel van ons lessepalket. Voor meer informatie: www.projectprikkeldraad.nl