Normal_roken_asbak_sigaret

Ook scholen sluiten zich aan de organisaties die aangifte hebben gedaan tegen de vier grootste tabaksproducenten. Het Rudolf Steiner College in Haarlem is de eerste school die aangifte doet tegen de tabaksindustrie. De aanklacht luidt: zware mishandeling (die de dood tot gevolg heeft) en valsheid in geschrifte. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Al vanaf 2016 is advocate Bénédicte Ficq bezig om strafvervolging te vragen voor de tabaksindustrie. Namens longkankerpatiënte Anne Marie van Veen en een aantal maatschappelijke organisaties deed zij in 2016 aangifte tegen de vier grootste tabaksproducenten in Nederland van zware mishandeling (die de dood tot gevolg heeft) en valsheid in geschrifte. De zaak draait om de 'sjoemelsigaret', een sigaret met piepkleine gaatjes waardoor tabaksproducenten meer schadelijke stoffen in een sigaret kunnen stoppen dan is toegestaan. Na de aangifte sloten tientallen organisaties zich aan bij de aangifte tegen de tabaksproducenten, zoals kinderartsen, gynaecologen, de verslavingszorg en medische centra.
 
Nu volgt de eerste middelbare school dit voorbeeld. Volgens rector Jos Reckman van het Rudolf Steiner College in Haarlem zorgt de tabaksindustrie ervoor dat “mensen doodgaan en vermoord worden”. Hij vindt het belangrijk dat ook scholen de zaak steunen, omdat een rookverslaving meestal begint in de puberteit. 
Volgens advocate Ficq was het lastig om scholen te overtuigen mee te doen in de aangiftezaak.  “Er waren de nodige bezwaren. Sommige scholen waren bang dat rokende ouders hun kinderen van de school zouden halen, andere maakten zich zorgen om hun zorgplicht als leerlingen tóch zouden gaan roken."
 
Het OM heeft overigens laten weten dat het binnen de huidige wet- en regelgeving geen mogelijkheden ziet voor een kansrijke vervolging van de tabaksproducenten. Maar volgens de advocate kan het juridisch gezien verschil maken als scholen zich aansluiten bij de zaak. “Als het draagvlak voor een zaak groter is, dan kan de rechter dat meewegen in zijn oordeel over de wenselijkheid van vervolging. Bovendien kan het de druk op de politiek vergroten om iets te doen."
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids