Normal_logo_vosabb

Met de aanstaande fusie van de middelbare scholen in Zeeuws-Vlaanderen verdwijnt het openbaar voortgezet onderwijs. De landelijke vereniging van openbare schoolbesturen VOS/ABB vindt dat niet kunnen. De keuze voor openbaar onderwijs is grondwettelijk vastgelegd, aldus VOS/ABB-beleidsadviseur Ronald Bloemers. Dit meldt PZC.

Het Zwin College in Oostburg, het Reynaert College in Hulst, en De Rede en het Zeldenrust-Steelantcollege, beide in Terneuzen, kregen eind vorig jaar te horen dat ze moesten gaan fuseren om levensvatbaar te blijven. Een andere optie was er niet, was de conclusie. Naar aanleiding van die fusie zou er dan ook extra geld komen van onder andere het ministerie van onderwijs.
 
De nieuwe school krijgt een protestants-christelijke/rooms-katholieke identiteit. Het Zwin College, de grootste school, stelde dat als eis. VOS/ABB is daar niet blij mee. Volgens de organisatie is het recht op keuze voor een openbaar school grondwettelijk vastgelegd. Maar nergens wordt benoemd dat er nog sprake is van openbaar onderwijs. Bloemers vindt dat ook leerlingen van ouders die bewust voor openbaar onderwijs kiezen, zich in de school moeten kunnen herkennen. “Anders loop je de kans dat nog meer leerlingen naar België trekken."
 
De algemene toegankelijkheid van de fusieschool is wel gewaarborgd. Zowel leerling als docent mag op geen enkele grond geweigerd worden. De gemeenteraad van Terneuzen bespreekt de fusie vanavond. Volgens de raad is er geen enkele reden voor ongerustheid: er zouden voldoende garanties zijn ingebouwd om van de fusieschool een school van iedereen te maken. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids