85 procent van de ouders is blij met de versoepelde maatregelen. De helft vindt de huidige regels op scholen voldoende. Daarnaast zou ruim een derde (36 procent) graag nog verdere versoepelingen willen zien. Dat blijkt uit representatief onderzoek van Ouders & Onderwijs onder ouders met kinderen op de basisschool en de middelbare school. Dit meldt Ouders & Onderwijs.
Kinderen hoeven alleen nog in quarantaine als ze zelf positief getest zijn op corona. Ook als gezinsleden corona hebben, mogen ze dan toch naar school. 67 procent van de ouders staat achter deze aanpassing van de quarantaineregels. Ouders maken zich ook een stuk minder zorgen over een coronabesmetting op school. Waar vorig jaar zo’n 60 procent zich daarover zorgen maakte, is dat nu afgenomen naar 49 procent. Bovendien wil een overgrote meerderheid van de ouders (80 procent) dat scholen vanaf nu sowieso openblijven.
Lange termijngevolgen na coronabesmetting
Dat geldt overigens niet voor ouders met een kwetsbare gezondheid of ouders van kinderen met een kwetsbare gezondheid. Ook zijn er ouders die zich zorgen maken over de lange termijngevolgen van een coronabesmettingen (Long Covid) en de (zeldzame) aandoening MIS-C die sommige kinderen treft. Deze groep (15 procent) wil wel strengere maatregelen in de vorm van mondkapjes, luchtfilters en strengere quarantainemaatregelen.
Leerachterstanden
Ruim 60 procent van de ouders maakt zich zorgen over de leerachterstanden die hun kinderen hebben opgelopen tijdens de coronacrisis. Een kwart van de ouders maakt zich hier zelfs ernstige zorgen over. Dat ouders zich zorgen maken is niet verwonderlijk. Maar liefst 64 procent van de kinderen heeft de afgelopen maand alweer lessen gemist. Redenen voor de gemiste lessen zijn vooral de uitval van leraren en omdat kinderen in quarantaine moesten.
Landelijk Ouderpanel
Het corona-onderzoek werd uitgevoerd onder ouders in het Landelijk Ouderpanel. Aan het online onderzoek deden 1.539 ouders mee; de resultaten zijn representatief voor alle ouders in Nederland. Meer weten? Bekijk dan de volledige rapportage.
Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: Ouders & Onderwijs