Leerlingen op het vmbo zijn al vanaf begin april bezig met hun eindexamens. Zij hebben soms het gevoel een beetje te worden vergeten als halverwege mei massaal aandacht wordt besteed aan het begin van de examens. Er zou dus meer aandacht moeten komen voor de leerlingen van het vmbo. Dat meldt RTL Nieuws.
Voornamelijk de vmbo-scholieren met basis en kaderniveau beginnen al weken eerder dan de leerlingen van vmbo gl/tl, havo, vwo en volwassenenonderwijs. De examens voor Engels, Nederlands en wiskunde worden op de vmbo-scholen al vanaf april digitaal afgenomen.
Weinig aandacht
Voor de start van die examens is maar weinig aandacht zegt Stan Termeer van de VO-Raad. “Terwijl ongeveer 60 procent van de leerlingen vmbo- of praktijkonderwijs volgt. Iedere leerling die examen doet op zijn of haar niveau is belangrijk en maakt hetzelfde mee. Voor iedereen is het spannend en voor iedereen is het een afronding.”
Hans de Koning, directeur bij Yuverta, een van de grootste scholenkoepels van vmbo-scholen: “Sommige leerlingen zijn al vanaf 4 april zenuwachtig. En dan komt er nu ineens in het nieuws: de examens beginnen. Terwijl een aantal vmbo-leerlingen al klaar is. Voor sommige scholieren is dat een bevestiging dat ze vergeten worden. Havo en vwo zijn belangrijker.”
Grootste groep leerlingen naar vmbo
Het is belangrijk dat er meer aandacht komt voor het vmbo en praktijkonderwijs. “Zodat mensen zich realiseren dat de grootste groep leerlingen daar naartoe gaat, en om ervoor te zorgen dat havo en vwo niet beter worden gevonden dan het vmbo. Als jouw wc verstopt zit, ben je maar wat blij dat iemand ervoor heeft geleerd om dat op te lossen”, aldus Termeer.
Waardering neemt iets toe
De Koning sluit zich daar volledig bij aan. De waardering van praktijkberoepen lijkt wel toe te nemen door het personeelstekort in de verschillende branches. Maar er blijft ruimte voor verbetering. “Meer aandacht zou een positief effect kunnen hebben op het imago van de beroepsvakken en beroepsopleidingen.” De Koning wil vooral nog even extra benadrukken dat zij “vooral trots zijn op onze vmbo’ers.”
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk