Vmbo'ers uit Brabant gaan voor 2028 twee keer naar het museum

Met trots kondigt Club Zien aan dat het samenwerkingsverband van Brabantse musea opnieuw vier jaar financiering ontvangt vanuit de culturele basisinfrastructuur (BIS) voor de periode 2025-2028. Club Zien kan hierdoor nog meer musea aanhaken en de samenwerking met het vmbo-onderwijs intensiveren en uitbreiden. “We streven ernaar dat eind 2028 alle Brabantse vmbo-leerlingen minimaal twee keer tijdens de schoolperiode een Brabants museum bezoeken,” aldus Sander Roovers, projectleider van Club Zien. 

Club Zien is een samenwerkingsverband van elf Brabantse musea die in nauwe samenwerking met vmbo-scholen speciaal ontwikkelde museumlessen aanbieden. Sinds de start in 2021 heeft de organisatie enorme stappen gezet om cultuur en onderwijs dichter bij elkaar te brengen en leerlingen kennis te laten maken met diverse musea. Club Zien ontwikkelt in co-creatie met vmbo-leerlingen lessen die nauw aansluiten op hun curriculum en belevingswereld. Een mix van interactieve, zintuiglijke opdrachten laat leerlingen zich thuis voelen in musea en daagt hen uit om zelf op ontdekkingsreis te gaan. Jesse, leerling Van Maerlant College, over Club Zien: "De combinatie van oude en nieuwe kunst en dat je iets mag doen, dat maakt Club Zien echt anders. Zo heb ik nog nooit naar een museum gekeken.”

Brabantse musea 

Dit jaar hebben zich naast de vijf initiërende musea (Design Museum Den Bosch, Het Noordbrabants Museum, Museum Helmond, Stedelijk Museum Breda en Van Abbemuseum Eindhoven) nog zes nieuwe musea aangesloten. In 2024 voegen De Pont museum, Het Schoenenkwartier, Museum het Markiezenhof, Museum Jan Cunen, TextielMuseum en Tongerlohuys zich bij het samenwerkingsverband. "We zijn trots om sinds 2024 onderdeel uit te maken van Club Zien en samen met tien andere Brabantse musea intensief samen te werken met het vmbo-onderwijs. Dankzij Club Zien en de co-creatieve aanpak, heeft de samenwerking met het vmbo-onderwijs vorm gekregen en kunnen we leerlingen uitdagende museumlessen laten ervaren,” vertelt Jan-Hein Sloesen, directeur-bestuurder Cultuurcluster Roosendaal. 

Landelijk impuls geven aan museumeducatie 

Met de nieuwe BIS-financiering kan Club Zien niet alleen verder bouwen in Brabant, maar ook stappen zetten richting landelijke uitbreiding. Of zoals de Raad voor Cultuur het verwoordde in het positieve advies: "De Raad voor Cultuur is van mening dat het museum een inhoudelijk sterk en voorbeeldstellend project ontwikkelde dat een landelijke impuls kon geven aan museumeducatie.” Club Zien breidt haar samenwerking uit met musea in de provincie en op nationaal niveau, versterkt de banden met het vmbo-onderwijs en gaat ook samenwerken met het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs.

Museumlessen 

De museumlessen zijn uitgebreid getest bij de elf deelnemende musea en zijn vanaf het schooljaar 2024-2025 te reserveren. In alle elf musea kun je ervaren hoe Club Zien bijdraagt aan het stimuleren van de verbeelding, verwondering en creativiteit. In november 2024 organiseert Club Zien haar allereerste vmbo-maand, waarbij alle deelnemende musea hun deuren openen voor vmbo-leerlingen, docenten, cultuurcoördinatoren, schooldirecties en museumprofessionals. Deze maand vol activiteiten biedt een unieke kans om de methodiek en resultaten van Club Zien van dichtbij te ervaren. De officiële aftrap vindt plaats op 7 november 2024 in Het Noordbrabants Museum en Design Museum Den Bosch. De inschrijving voor de kick-off opent op 3 oktober 2024; meer informatie is te vinden op deze website

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: Manoah Salapessy