In Nederland gaan tussen de 8.000 en 16.000 kinderen niet naar school. Het precieze aantal thuiszitters is niet bekent, omdat gegevensuitwisseling tussen onder meer onderwijsinstellingen, gemeentes en overheid niet optimaal is. Gisteren telden scholen het aantal ingeschreven leerlingen. Om aandacht te vragen voor het ontbreken van voldoende maatwerk en om te zorgen dat thuiszitters beter in beeld komen bij de overheid, kwamen ouders en kinderen samen in Den Haag. Dat meldt NOS.
De honderd ouders en kinderen die samen kwamen willen dat er een fonds komt dat het mogelijk maakt om zelf een leerprogramma samen te stellen. Scholen zouden vaak leerlingen die bijvoorbeeld maar twee dagen naar school kunnen wel toelaten, maar kan zonder extra geld geen passend onderwijs bieden. Wanneer een school een leerling toelaat die maar twee dagen naar school kan, mogen zij deze leerling niet inschrijven en ontvangt de school ook geen vergoeding.
Volgens het ministerie van Onderwijs ligt de oplossing niet in meer geld, maar in het verbeteren van bestaande samenwerkingen binnen het passend onderwijs. De Onderwijsinspectie zou scholen die leerlingen weigeren strenger moeten aanpakken. Onlangs stelde de Kinderombudsman dat het passend onderwijs niet werkt. Veel kinderen zouden daardoor buiten de boot vallen. Het ministerie stelt dat dit geen nieuw probleem is dat door het passend onderwijs zou zijn ontstaan, maar erkent wel dat passend onderwijs het probleem van de thuiszitters nog niet heeft opgelost.
Staatssecretaris Dekker van Onderwijs maakte begin deze week bekend dat er geen extra geld naar passend onderwijs gaat. In een brief aan de Tweede Kamer laat Dekker weten dat er niets bijkomt om docenten in de begeleiding van leerlingen met gedrags- en leerproblemen te helpen. De staatssecretaris gaat wel alle scholen aanspreken en helpen bij de uitvoering van passend onderwijs. Ook schrijft Dekker over een toolkit die leraren beter moet gaan helpen, maar wat die toolkit precies inhoudt, wordt uit de brief niet duidelijk.
© Nationale Onderwijsgids