Normal_3069

ALMERE - Door bezuinigingen vanuit de Rijksoverheid op de 'rugzakjes' en het teruglopend aantal rugzakleerlingen in Almere is de Stichting Gewoon Anders (SGA) genoodzaakt per 1 augustus 2011 te snijden in haar personeel.

Na een forse bezuinigingsronde vanuit de rijksoverheid op het passend onderwijs in juni 2010 stuurde de SGA al aan op krimp van de organisatie. Nu de rijksoverheid met nieuwe bezuinigingen komt (landelijk 300 miljoen euro) en ook het aantal rugzakleerlingen afneemt mede als gevolg van de start van de stichting Almere Speciaal, moet de organisatie maatregelen treffen.
Voor het personeel van de SGA komt dit niet als verassing. Sinds begin 2010 stuurde de SGA al aan op afslanking van de organisatie middels vrijwillige mobiliteit. Deze maatregel was ingegeven door de aanscherping van de toelatingscriteria waardoor het aantal rugzakleerlingen terugliep.
Deze nieuwe ronde betekent dat tijdelijke contracten niet verlengd worden en daarnaast 35 medewerkers hun baan bij de SGA verliezen. Voor hen stelt de SGA met de bonden een sociaal plan op. De schoolbesturen in de stad en regio stellen voor zover mogelijk openstaande vacatures open aan deze medewerkers. Gezien de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt vindt naar verwachting een belangrijk deel tijdig een baan binnen het onderwijs. De SGA houdt na deze ronde 50 medewerkers over.
De belangrijkste opdracht van de SGA is de leerlingbegeleiding overeind te houden. Daarom zal de SGA andere dienstverlening zoals scholing en onderzoek afbouwen. Na de personele maatregelen, binnen de nieuwe financiële systematiek en het minder aantal rugzak leerlingen lijkt dat te lukken. Vooralsnog blijft de SGA nu en in de toekomst in staat de kindbegeleiding te continueren. In de toekomst zal kindbegeleiding binnen de school voor zover mogelijk plaatsvinden