Leerlingenvervoer bij Wijk bij Duurstede nog steeds een grote chaos

Jacqueline Middelweerd uit Wijk bij Duurstede is woedend over het leerlingenvervoer van haar zoon Levi die naar een school voor speciaal onderwijs in Amersfoort gaat. Tot aan de kerstvakantie was Middelweerd nog zeer tevreden over de chauffeur die haar zoon en vijf andere leerlingen iedere ochtend bij Wijk bij Duurstede ophaalde en naar Amersfoort bracht. Dat meldt het AD.

Taxichauffeur René zet de kinderen ruim op tijd voor de school af. Levi en de andere leerlingen vinden het ook nog eens heel gezellig bij hem in de taxibus. Maar de eerste dagen na de kerstvakantie verloopt het leerlingenvervoer compleet in de soep. Er zijn andere chauffeurs en de indeling van de ritten is veranderd.

Route 

De route loopt nu van Wijk bij Duurstede, via een omweg door Bunnik en Zeist door naar Amersfoort. De school begint om half 9, maar de taxibus is dan nog maar in Zeist. Om kwart over 9 was Levi pas op school, aldus zijn moeder. “Drie kwartier later dan de bedoeling is. Onze kinderen missen lesuren die ze eigenlijk niet mogen missen omdat ze al met 1-0 achterstaan in de maatschappij.”

Niet instappen 

Na schooltijd gebeurde er nog iets ergs, Levi mocht niet instappen. Hij stond niet op de lijst en daardoor was hij niet verzekerd. De chauffeur kreeg geen toestemming van zijn leidinggevende om Levi te laten instappen, dus Middelweerd heeft hem zelf van school gehaald.

In de wet staat dat gemeenten verplicht zijn om het vervoer van kinderen, die niet zelfstandig kunnen reizen, te regelen. Willemsen de Koning stopte vorig jaar in de regio Wijk bij Duurstede en dat zorgde voor veel onzekerheid bij ouders en kinderen. Na de kerstvakantie zou Connexxion het stokje overnemen.

Evaluatie 

Jonne van Eck van Connexxion laat weten dat het aanpassen van de routes en roosters van de chauffeurs onvermijdelijk was. “Pas na een evaluatie gaan we eventueel een nieuwe planning maken.”  Op tijd op school komen moet wel gebeuren en daar gaat Connexxion dan ook hard mee aan de slag. Dat Levi niet mocht instappen, mag nooit meer gebeuren aldus Van Eck. “Het is een slecht excuus, maar dit was een menselijke fout van de planner.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk