Hare Majesteit Koningin Máxima heeft dinsdagmiddag 16 juni de ondertekening bijgewoond van het MuziekAkkoord Hoeksche Waard, het lokale samenwerkingsconvenant voor muziekonderwijs op de basisschool. Het akkoord is een onderdeel van het programma Méér Muziek in de Klas Lokaal van de stichting Méér Muziek in de Klas, waar Koningin Máxima erevoorzitter van is. De bijeenkomst vond plaats bij Alcazar Events in Puttershoek. Dit meldt Rijksvoorlichtingsdienst.
In het akkoord is afgesproken hoe het muziekonderwijs de komende jaren in Hoeksche Waard wordt vormgegeven. Het zijn afspraken tussen partijen in de gemeente, waaronder schoolbesturen, muziekschool en muziekverenigingen en culturele instellingen, pabo’s en Codarts Rotterdam. De afspraken moeten leiden tot structureel muziekonderwijs voor 7500 basisschoolleerlingen in Hoeksche Waard.
De ondertekening vond plaats tijdens een muzikale bijeenkomst, gepresenteerd door Buddy Vedder, ambassadeur van Méér Muziek in de Klas. Door middel van een videoverbinding waren, naast een aantal betrokkenen in de zaal, ook andere partijen en schoolkinderen aanwezig. De muziekschool, muziekvereniging, de gemeente en provincie deelden ervaringen over het belang van muziekonderwijs. Basisschoolleerlingen maakten muziek, zowel ter plaatse als op afstand. Na afloop van de ondertekening van het MuziekAkkoord sprak Koningin Máxima onder meer het bestuur van (muziek-)scholen over de samenwerking en de voortgang van muziekonderwijs in de provincie Zuid-Holland.
De Stichting Méér Muziek in de Klas is het programma Méér Muziek in de Klas Lokaal gestart om duurzame verankering van muziekonderwijs op basisscholen in de regio te realiseren. Dit gebeurt door regionale partijen met elkaar te verbinden en te laten samenwerken. Eerder werden er MuziekAkkoorden getekend in onder andere de provincies Limburg, Friesland, Zeeland en Drenthe en in diverse regio’s en gemeenten zoals de Liemers, Zutphen en omstreken en de stad Groningen.
Tijdens het bezoek zijn de geldende algemene richtlijnen voor bijeenkomsten in acht genomen.
Door: Nationale Onderwijsgids