Bekende schrijvers en jeugdboekauteurs vragen Rutte boekwinkels te heropenen

Meer dan honderd gezaghebbende Nederlandse schrijvers hebben een open brief gestuurd aan premier Mark Rutte. Zij vragen hem, zeker in deze tijd van crisis en polarisatie, de boekhandels per direct aan te merken als 'essentieel'. De winkels zouden dan open kunnen met een afhaalloket.

Onder de ondertekenaars van de brief, die donderdag via social media werd gedeeld, bevinden zich veel prominente auteurs als Remco Campert, Anna Enquist, Arthur Japin, Herman Koch, Kees van Kooten, Saskia Noort, Connie Palmen, Ronald Giphart, Arnon Grunberg, Jan Siebelink, Tommy Wieringa en Annejet van der Zijl. Ook veel schrijvers van jeugdboeken, zoals Joke van Leeuwen en Ted van Lieshout, hebben zich bij de oproep aangesloten.
 
"In een rechtsstaat die vrijheid, overleg en redelijkheid nastreeft vervullen boekhandels niet alleen een commerciële, maar ook een democratische functie", schrijven de ondertekenaars. "In tijden van polarisering, complotdenken en filterbubbels zijn ze noodzakelijker dan ooit. De boeken, maar ook de kranten en tijdschriften die ze verkopen, brengen vaak inzicht, nuance, wijsheid en schoonheid."
 

Pizza's en hondenvoer

Zij verwijzen onder meer naar België, dat boekwinkels al maanden onder de 'essentiële handelszaken' schaart, en Frankrijk, dat zelfs in de strenge lockdown de boekwinkels openhield. De Nederlandse auteurs pleiten voor een Duits model, waar in de meeste deelstaten boeken op afspraak mogen worden opgehaald bij winkels. In Nederland mogen boekwinkels wel bezorgen, maar de schrijvers wijzen erop dat dit geenszins een verdienmodel is voor de al zwaar getroffen winkels.
 
"Wij vragen geen voorkeursbehandeling, wij willen niet dat de boekhandel betere voorwaarden krijgt dan andere retailsectoren", beklemtonen de auteurs. "Wij willen slechts dat de boekhandel hetzelfde als de rest behandeld wordt. Want waarom mogen bloemen, pralines, pizza’s, boormachines, gerepareerde schoenen, hondenvoer, rum, calvados en wiet wél worden afgehaald, en boeken niet? Zo voorkomt u dat de nacht valt over een kunstvorm die ook u, als groot liefhebber van Thomas Mann, zo dierbaar is", aldus de schrijvers aan de premier.
 
Koning Willem-Alexander sprak afgelopen week wel zijn steun al uit aan de lokale boekwinkels. Hij sprak digitaal met de eigenaars van een aantal grote boekwinkels uit het land. Eén op de drie boekhandels heeft bij de Coöperatieve Koninklijke Boekverkopersbond aangegeven in de gevarenzone te komen als er niet snel iets verandert.
 
Door: ANP