VN-comité: 'Onderwijs ontoegankelijk voor mensen met een beperking'

Voor mensen met een beperking wordt er in Nederland te weinig gedaan. Die conclusie trekt een VN-comité dat in Nederland de situatie nader heeft geïnspecteerd. Koepelorganisatie Ieder(in) roept dan ook op tot een verandering. Dat meldt RTL Nieuws.

De toegankelijkheid van het onderwijs, het openbaar vervoer en de arbeidsmarkt is slecht gesteld voor mensen met een beperking. Dat is te lezen in het rapport dat het comité heeft uitgebracht. 

VN-verdrag Handicap 

De afspraken die in het VN-verdrag Handicap staan, zijn in Nederland nog te weinig doorgevoerd. In het verdrag uit 2008 staat dat mensen met een beperking of chronische ziekte net als iedereen moet kunnen meedoen in de samenleving.

Volledig inclusief schoolsysteem 

Het comité heeft een flinke lijst met aanbevelingen en kritiekpunten naar buiten gebracht. Het schoolsysteem zou op de schop moeten en volledig inclusief moeten worden. Het speciaal onderwijs moet afgeschaft worden, zo schrijft het VN-comité. Overigens zijn deze aanbevelingen slechts adviezen. De Nederlandse overheid mag zelf weten wat ze hiermee gaan doen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk