(Novum) - Vier universiteiten kunnen studenten in het tweede jaar wegsturen als ze dan niet een minimum aantal studiepunten hebben gehaald. Het gaat om de Universiteit Leiden, de TU Delft, De Gerrit Rietved Academie en het Amsterdam University College, schrijft minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) in een Kamerbrief.
Veel universiteiten en hogescholen kennen al een bindend studieadvies aan het eind van het eerste jaar. Om tijdens de rest van de opleiding ook een stok achter de deur te houden, kondigde minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) eerder al aan dat onderwijsinstellingen mogen experimenteren met een bindend studieadvies later in het jaar.
Instellingen die daar interesse in hebben, konden zich tot deze maand aanmelden. De studenten die in september bij een van de vier genoemde opleidingen beginnen, krijgen al met de maatregel te maken.
Het Amsterdam University College koos voor het strengst mogelijke bindend studieadvies, schrijft NRC Handelsblad zaterdag. Daar moeten studenten al hun studiepunten halen om na het tweede jaar op de universiteit te mogen blijven. Bij de Universiteit Leiden moet driekwart van de punten worden gehaald.
Die maatregel geldt niet voor studies die nergens anders in Nederland worden aangeboden. Een voorwaarde van Bussemaker was namelijk dat studenten altijd ergens de studie van hun keuzen moeten kunnen doen.
De PvdA had eerder geëist dat niet meer dan tien procent van de studenten met een bindend studieadvies na het eerste jaar te maken krijgt. Volgens Bussemaker gaat het om iets minder dan 2,5 procent van de studenten, schrijft de NRC. Dat komt neer op vijftienduizend studenten gedurende het experiment dat zes jaar duurt. Andere universiteiten en hogescholen kunnen volgend jaar en het jaar daarna alsnog besluiten om mee te doen.